Stichting 10 oktober 1760 niet gekend bij herdenking Dag der Marrons

“Wij worden niet meer gekend bij de herdenking van de Dag der Marrons die op 10 oktober plaatsvindt. De politiek heeft alles naar zich toegetrokken en wij moeten als aanhangsel aanzitten en dat accepteren wij niet. Vanaf het moment dat de coördinatie in handen is van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport, is alles verpest,” zegt de secretaris van Stichting 10 oktober 1760, Jan Aviankoi, in gesprek met Suriname Herald.
Jaarlijks wordt de Dag der Marrons op 10 oktober herdacht. Op deze dag herdenkt de Aucaanse marrongroep de strijd van hun voorouders, die tegen de onderdrukking en voor de vrijheid gevoerd werd. Op 10 oktober 1760 hebben de Aucaners vrede gesloten met de koloniale overheid. Voor Aviankoi is deze dag een hele belangrijke.
“We leven in een tijd van een pandemie, maar dat betekent niet dat deze dag op een onvergetelijke manier voorbij moet. Wij weten niet wat er gedaan zal worden op deze dag en wat op programma staat. Als alle andere religieuze groepen hun ding mogen doen op hun dag, mogen wij dat ook. Onze voorouders hebben een belangrijke strijd gestreden en wij hebben ook gestreden om deze dag tot een nationale vrije dag te krijgen. De stichting staat nu aan de kantlijn te kijken wat er allemaal gedaan wordt,” aldus Aviankoi.
Vandaag herdenken de marrons 261 jaar vrede. Te Nyun Combe zal er een towe wataa plaatsvinden en zullen er ook kransen gelegd worden op het Plein van 10 oktober 1760.
Simone Awanna