President Chan Santokhi bracht op dinsdag een bezoek aan het inheemse dorp Matta, waar hij het ananasproefveld van de Horticulture Innovation Hub inspecteerde. Deze hub vormt het kloppend hart van een nationaal project dat duurzame, innovatieve en inclusieve ananasteelt stimuleert in samenwerking met internationale partners.
Het initiatief maakt deel uit van het bredere FAO ASTA-programma (Agrifood System Transformation Accelerator), gericht op het versterken van de agrarische sector en het betrekken van inheemse en tribale boeren in moderne landbouwontwikkelingen.De president sprak zijn waardering uit voor de samenwerking tussen lokale gemeenschappen, de overheid en internationale organisaties.
“Met dit project kun je meer gaan verdienen. Je dorp en kinderen gaan vooruit,” aldus Santokhi. Hij benadrukte het potentieel van landbouw, vooral in het binnenland, als motor van economische en sociale ontwikkeling.Het project in Matta laat zien hoe traditionele kennis gecombineerd wordt met moderne landbouwtechnologieën.
Onder leiding van de HUB-manager Swami Girdhari worden boeren getraind in innovatieve technieken zoals kunstmatige bloemvorming, die zorgen voor hogere opbrengsten en een betere productkwaliteit. In 2024 zijn al ruim 2200 ananasplanten aangelegd, en er wordt gewerkt aan de oprichting van vijf verwerkingsfabrieken op kleine en middelgrote schaal.
Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wees op de klimaatbestendigheid van de ananas en riep op tot verdere vergroening van de landbouw. “Ananas is een eenvoudig en betaalbaar gewas met veel potentie voor de toekomst,” aldus de minister.
De financiering van het project komt uit het SDG-fonds van de Verenigde Naties en draagt bij aan meerdere Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), waaronder armoedebestrijding, voedselzekerheid en klimaatactie. Elizabeth Bradley, directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BIBIS), benadrukte de rol van haar ministerie als schakel tussen internationale hulp en lokale uitvoering. “Wij zijn de brug tussen het werk hier en de steun van buiten.”
Bijzondere aandacht gaat binnen het project ook uit naar jongeren, die aangemoedigd worden om landbouw als een reële en winstgevende toekomst optie te zien. Suriname streeft ernaar om tegen 2030 internationaal erkend te worden als exporteur van hoogwaardige ananasproducten – een ambitie die in Matta al wortel heeft geschoten.
- Charlo Franklin Lobles (77) Den Helder Nederland 28-4-2025..
- Charlo Franklin Lobles (77) Den Helder Nederland 28-4-2025..
- Canadese liberalen winnen minderheidsregering..
- 41 Surinaamse bedrijven krijgen in totaal USD 2,1 miljoen i…..
- Rijschoolhouders uiten zorgen over digitalisering rijexamen…..
- Tweede deelonderzoek spraakmakende rechtszaak-SPSB begonnen..
- Toekomst agrarische sector centraal tijdens seminar AdeKUS..
- ‘Hof van Justitie schept precedenten bij uitspraak politiek…..
- Mijlpaal Surge-programma: 41 ondernemingen ontvangen matchi…..
- Advocaat luidt noodklok: staat blijft vergoeding voor koste…..
- Datasur en partners inspireren Surinaams bedrijfsleven met …..
- OM en rechter verwerpen verzoek tot vrijlating Hassankhan..
- Ruim vijftig kinderen Marijkedorp creatief aan de slag..
- Commewijne versterkt met 28 gecertificeerde hoveniers..
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresentee…..
- Gospelartiest Pearl Jozefzoon wil show in Suriname geven..
- Vaccinatieweek 2025 van start: ‘Uw beslissing telt…..
- Bronto Somohardjo waarschuwt minister Dasai om zich niet te…..
- Kunstinstallatie ‘Kibri a rutu fu yu culturu’ ode aan pangi…..
- Guyana stelt avondklok in na gewelddadige protesten om dood…..
- ‘Gefaseerde invoering nieuw Burgerlijk Wetboek verdient voo…..