Sterilisatie- en castratieproject Caribbean Spay Neuter succesvol verlopen

Tekst en beeld Sharon Singh
PARAMARIBO — Blaffende honden, katten die onrustig bewegen in hun kooi en de baasjes die op kleine afstand van ze staan. Vier dagen lang was dit het beeld op het Indra Maju-complex, waar het sterilisatie- en castratieproject van de organisatie Caribbean Spay Neuter plaatsvond.

In deze periode werden Surinaamse honden en katten van minderdraagkrachtige baasjes geopereerd. “Rashonden worden niet behandeld, want wie zich zo een hond kan permitteren, kan wellicht de operatie bij een lokale dierenarts zelf bekostigen”, vertelt voorzitter Karin Wanner-King van Caribbean Spray Neuter aan de Ware Tijd.

“We hebben nog steeds een wachtlijst en dat betekent dat de vermenigvuldiging ongebreideld doorgaat”
Angelique Tjang-A-Sjin
Vanaf 2016, toen de organisatie voor het eerst in Suriname neerstreek, tot nu toe, zijn meer dan achtduizend operaties verricht. De recente actie, de achtste tot nu toe, liep van donderdag tot en met zondag. Er zijn ongeveer 550 dieren behandeld.
Identiek beeld
Het doel van de organisatie is het terugdringen van zwerfhonden en katten in het Caribisch Gebied. “We zijn goed op weg, maar er is nog veel werk aan de winkel.” Eerder zijn soortgelijke missies uitgevoerd op Antigua en Barbuda, Barbados, Saint Vincent en de Grenadines, Saint Lucia en in de Dominicaanse Republiek.
In alle bezochte landen is de situatie vrijwel identiek, houdt Warren-King de krant voor. “Het wemelt er van de zwerfdieren, omdat veel mensen geen lokale dierenarts kunnen betalen voor castratie of sterilisatie.” Dat de operatie door gevestigde dierenartsen duur is, komt door de dure medicamenten en andere benodigdheden, legt Warren-King uit.
Hoe zwaarder een dier is bijvoorbeeld, hoe meer narcose nodig is en hoe duurder de behandeling. “Het normale, geschatte tarief om een hond te steriliseren of castreren kan zelfs oplopen tot SRD 2.000.” De vergoeding die haar organisatie vroeg was SRD 450 voor een hond en SRD 250 voor een kat.
Inzameling in VS
Het project werd traditiegetrouw uitgevoerd door Amerikaanse dierenartsen die werden ondersteund door Surinaamse vrijwilligers, een team van totaal 25 mensen. Caribbean Spay Neuter zamelt in de Verenigde Staten (VS) vooral medicamenten en medische verbruiksartikelen in, waardoor ze in staat is om jaarlijks in het Caribisch Gebied acht sterilisatie- en castratieprojecten uit te voeren.
De buitenlandse artsen zetten zich belangeloos in om de overbevolking van honden en katten te reduceren. “Zij betalen zelf hun tickets naar Suriname en wij zorgen voor huisvesting, voeding en transport”, aldus Wanner-King. Caribbean Spray Neuter sluit haar jaar af met een project in de Dominicaanse Republiek.
Beleid
Of het aantal zwerfdieren afneemt, is niet duidelijk. Volgens Angelique Tjang-A-Sjin, penningmeester van de organisatie, is het dweilen met de kraan open, zolang er geen beleid hiervoor wordt gemaakt. “We hebben nog steeds een wachtlijst en dat betekent dat de vermenigvuldiging ongebreideld doorgaat. Daarom is het noodzakelijk dat men de dieren blijft steriliseren, anders blijven ze tot last voor anderen. Daarnaast worden nog altijd teveel dieren gedumpt. Het is daarom nodig dat de overheid erop gaat toezien dat alle dieren worden gesteriliseerd of gecastreerd om zo het aantal zwerfdieren terug te dringen.”
Tjang-A-Sjin benadrukt dat mensen verantwoordelijk zijn voor hun dieren. “En die verantwoordelijkheid zien we ook graag hier terug, ook van overheidszijde”, meent ze. Studies hebben uitgewezen dat een vrouwtjeskat en een wijfjeshond in zes jaar samen wel 67.000 kleintjes kunnen produceren.
Sita Ramsamoodj, die haar hond heeft laten steriliseren, vertelt aan de krant dat onlangs nog iemand een kat en een hond voor haar poort heeft gedumpt. “Gelukkig wilde iemand de poes hebben, maar de hond blijft bij de poort ‘hangen’. Als het dier eerder was gedumpt, had ik het kunnen laten steriliseren of castreren, maar nu is het te laat.” Eerder heeft ze twee honden en een poes laten behandelen.

De operaties werden belangeloos uitgevoerd door Amerikaanse dierenartsen die werden ondersteund door Surinaamse vrijwilligers.