STEM VAN LAAGGELETTERDEN TREKKEN MET POPULISTISCHE BELOFTEN

Ongeveer twee jaar geleden verklaarde de toenmalige minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, dat zeker 40 procent van de Surinaamse bevolking, niet verder komt dan het niveau van de vierde klas lagere school.
Een schokkende waarneming en vermelding van de minister, die niet alleen wijst op een ernstig probleem in het onderwijssysteem, maar ook op de kwetsbaarheid van een groot deel van de samenleving bij het maken van belangrijke keuzes—zoals het stemmen. In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2025 is het heel belangrijk, dat juist deze groep goed wordt begeleid bij het maken van een goede en weloverwogen keuze. Democratie veronderstelt geïnformeerde kiezers, maar hoe realistisch is dat, wanneer een aanzienlijk deel van de bevolking onvoldoende vaardigheden c.q. opleiding heeft, om partijprogramma’s te begrijpen, economische plannen te analyseren of de langetermijneffecten van beleidsmaatregelen, te doorgronden?
Het risico is groot dat laaggeletterden hun stem laten beïnvloeden door oppervlakkige en populistische beloften. Een zak rijst, een financiële belofte of een vage droom over werkgelegenheid, kan voldoende zijn om een stem te winnen. Maar een stem gebaseerd op misleidende of onvolledige informatie, kan desastreuze gevolgen hebben—niet alleen voor de kiezer zelf, maar voor het hele land.
Opvallend is dat niet alleen laaggeletterden behoefte hebben aan begeleiding, maar ook jongeren. In deze digitale tijd lijkt het alsof informatie toegankelijker is dan ooit, maar de keerzijde van de medaille is dat jongeren gemakkelijk worden meegesleept door politieke propaganda op sociale media.
Politieke partijen maken gretig gebruik van platforms als Facebook, Instagram en TikTok om hun boodschap, vaak in misleidende vorm, over te brengen. Jongeren, die vaak minder historisch besef hebben en niet altijd de achtergrond van politieke partijen kennen, worden zo een gewillig prooi van manipulatie. De mate waarin jongeren zonder kritische analyse politieke partijen steunen, is zorgwekkend. De vraag is of zij begrijpen, waar de partijen historisch gezien voor staan en welke invloed deze partijen daadwerkelijk hebben gehad op de ontwikkeling van Suriname. Zonder die kennis wordt de verkiezing een populariteitswedstrijd in plaats van een rationele keuze voor de toekomst.
Suriname kan het zich niet veroorloven wederom een verkeerde afslag te nemen. De economische en sociale schade van slecht beleid is al te vaak bewezen. Daarom is het noodzakelijk dat er meer inspanningen worden geleverd om kiezers te informeren en te begeleiden.
Dit kan door onafhankelijke educatieve programma’s, objectieve debatten en toegankelijke informatie die mensen helpen om de ware impact van politieke keuzes te begrijpen. In plaats van kiezers over te laten aan politieke propaganda, moet de samenleving als geheel  – onderwijsinstellingen, media en maatschappelijke organisaties – de verantwoordelijkheid nemen om correcte en begrijpelijke informatie te verspreiden. Alleen dan kan Suriname een toekomst tegemoet gaan, waarin stemmen niet wordt bepaald door manipulatie, maar door inzicht en verantwoordelijkheid.
The post STEM VAN LAAGGELETTERDEN TREKKEN MET POPULISTISCHE BELOFTEN ..