Statuut 1954 centraal bij symposium DNA en Nederlandse universiteiten

De Nationale Assemblée (DNA) heeft in samenwerking met de Open Universiteit Nederland en de Universiteit Antwerpen een symposium georganiseerd, waarbij het Statuut van 1954 centraal heeft gestaan. Het symposium vond op donderdag 6 februari plaats in de nieuwbouw van het parlement. Het thema van dit symposium luidde: “70 jaar Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden, 50 jaar Onafhankelijkheid Suriname, Inwerkingtreding nieuw Burgerlijk Wetboek: Reflectie en Toekomst.”
De opening werd verricht door DNA-voorzitter Marinus Bee, terwijl ook president Chan Santokhi een toespraak hield. Verder waren er toespraken van dr. M. Hassankhan, dr. A. Ramautar, dr. W. Pherai, prof. dr. mr. M. Veira en mr. E. Rudge. Het Statuut, dat op 15 december 2024 70 jaar bestond, was leidend in diverse toespraken. Elk onderdeel werd afgesloten met een plenaire discussie, die geleid werd door prof. dr. Viola Heutger.
Foto: DNA
De sprekers hadden het onder andere over de geschiedenis van Suriname en wat leidde tot de onafhankelijkheid van het land; hoe het Statuut tot stand kwam en het nieuwe Burgerlijk Wetboek, dat op 1 mei 2025 in werking treedt. Ook de relatie met Nederland en de Nederlandse Antillen werd aangehaald door de verschillende keynote sprekers. Het symposium werd afgesloten met een plenaire einddiscussie onder het thema: “Inspiratie uit het verleden, visie voor de toekomst.”
In zijn toespraak gaf president Santokhi aan dat dit symposium belangrijk is om tot inzichten te komen die gebruikt kunnen worden om beleid te maken en te implementeren. Het Statuut had een positieve invloed op de ontwikkeling van Suriname en gaf het land de mogelijkheid om ervaring op te doen met zelfbestuur en een eigen politieke identiteit te ontwikkelen. Deze periode legde de basis voor de onafhankelijkheid van Suriname en zijn staatsbestel.