door Ivan Cairo
PARAMARIBO — Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het traject voor afwikkeling van de afmelding van consulaire medewerker Richano Santokhi in de Verenigde Staten (VS) door het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) ingezet. De zoon van president Chandrikapersad Santokhi moet terugkeren naar Suriname omdat hij geen toestemming meer heeft om namens de staat Suriname in de VS te verblijven.
Zijn accreditatie en detachering zijn ingetrokken door Paramaribo nadat hij in opspraak was geraakt vanwege verregaande beschuldigingen die hij recentelijk tijdens verschillende interviews heeft geuit tegen hooggeplaatste functionarissen. Voorts moet hij alles van het consulaat dat hij onder zich heeft inleveren en naar Suriname terugkeren. “Als hij weer terug wil gaan (naar de VS, … red.), zal hij dat moeten aanvragen via een normaal visum in zijn nationaal paspoort. Het diplomatenpaspoort moet hij weer inleveren bij ons”, aldus Bibis-minister Albert Ramdin.
“Het diplomatieke paspoort heeft hij omdat hij als zoon van de president daar aanspraak op maakt”Bibis-minister Albert Ramdin
De bewindsman stelt dat nu de presidentszoon is afgemeld het State Department “de nodige acties zal ondernemen richting de heer Santokhi”. Of het State Department een ultimatum aan Santokhi jr. heeft gesteld tot wanneer hij in de VS mag verblijven, weet de bewindsman niet. Ook is niet bekend of hij onmiddellijk wordt uitgezet mocht hij een eventuele ultimatum naast zich neerleggen.
Wel diplomatiek paspoort, geen diplomatieke rang
Ramdin legt uit dat de consulair medewerker een diplomatiek paspoort heeft, omdat hij de zoon van de president van Suriname is. “Het diplomatieke paspoort heeft hij omdat hij als zoon van de president daar aanspraak op maakt”, aldus de bewindsman. Doorgaans krijgen alleen de ambassadeurs en consuls een diplomatiek paspoort.
Echter, Santokhi jr. is niet in een diplomatieke rang aangesteld op het Surinaamse consulaat in Miami. Hij had niet dezelfde functie van officiële diplomatieke vertegenwoordiger, zoals een ambassadeur of consul. De presidentszoon genoot daarom ook geen diplomatieke immuniteit of andere privileges die toekomen aan een ambassadeur of consul.
In eerste instantie werd Richano Santokhi buiten functie gesteld, vervolgens geschorst en uiteindelijk ontslagen, nadat hij zeer verregaande beschuldigingen had geuit tegen zijn vader de president, de procureur-generaal en andere functionarissen. Zij zouden volgens hem betrokken zijn bij zeer ernstige strafbare feiten, zoals moord. Intussen loopt tegen Santokhi jr. een aangifte wegens onder meer belediging.
- Afonsoewa: “Na zijn overlijden durven velen openlijk zijn h…..
- Politieambtenaar en militairen aangehouden ter zake overtre…..
- Ook drukte bij crematorium; mensen wachten al uren..
- Geen reden tot paniek over vermoedelijke uitbraak van Humaa…..
- BIBIS: Toelichting op Visum- en Toeristenkaartprocedure..
- Afscheidsrit voor oud-president Bouterse door Paramaribo..
- Ministerie NH eert jubilarissen en gepensioneerden..
- Burna Boy schopt fan van podium..
- Menigte neemt afscheid langs route rouwstoet Bouterse..
- BIBIS geeft toelichting op visum- en toeristenkaartprocedur…..
- Kort stukje..
- Enorme mensenmassa bij afscheid Bouterse..
- In afgeladen Ocer wordt afscheid genomen Bouterse..
- Dest reageert op persincident: “Leermoment voor de partij…..
- Ronnie Flex geniet van tijd in Suriname..
- Permanente politiebewaking voor bepaalde locaties in aanloo…..
- Familie en vrienden nemen thuis afscheid van Bouterse..
- Geen reden tot paniek over uitbraak van Humaan Metapneumovi…..
- Massamassa neemt afscheid van Bouterse bij Centrale Markt..
- Live blog: Uitvaart Desi Bouterse..
- Suriname: parlementair of presidentieel systeem?..