door Ivan Cairo
PARAMARIBO — Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het traject voor afwikkeling van de afmelding van consulaire medewerker Richano Santokhi in de Verenigde Staten (VS) door het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) ingezet. De zoon van president Chandrikapersad Santokhi moet terugkeren naar Suriname omdat hij geen toestemming meer heeft om namens de staat Suriname in de VS te verblijven.
Zijn accreditatie en detachering zijn ingetrokken door Paramaribo nadat hij in opspraak was geraakt vanwege verregaande beschuldigingen die hij recentelijk tijdens verschillende interviews heeft geuit tegen hooggeplaatste functionarissen. Voorts moet hij alles van het consulaat dat hij onder zich heeft inleveren en naar Suriname terugkeren. “Als hij weer terug wil gaan (naar de VS, … red.), zal hij dat moeten aanvragen via een normaal visum in zijn nationaal paspoort. Het diplomatenpaspoort moet hij weer inleveren bij ons”, aldus Bibis-minister Albert Ramdin.
“Het diplomatieke paspoort heeft hij omdat hij als zoon van de president daar aanspraak op maakt”Bibis-minister Albert Ramdin
De bewindsman stelt dat nu de presidentszoon is afgemeld het State Department “de nodige acties zal ondernemen richting de heer Santokhi”. Of het State Department een ultimatum aan Santokhi jr. heeft gesteld tot wanneer hij in de VS mag verblijven, weet de bewindsman niet. Ook is niet bekend of hij onmiddellijk wordt uitgezet mocht hij een eventuele ultimatum naast zich neerleggen.
Wel diplomatiek paspoort, geen diplomatieke rang
Ramdin legt uit dat de consulair medewerker een diplomatiek paspoort heeft, omdat hij de zoon van de president van Suriname is. “Het diplomatieke paspoort heeft hij omdat hij als zoon van de president daar aanspraak op maakt”, aldus de bewindsman. Doorgaans krijgen alleen de ambassadeurs en consuls een diplomatiek paspoort.
Echter, Santokhi jr. is niet in een diplomatieke rang aangesteld op het Surinaamse consulaat in Miami. Hij had niet dezelfde functie van officiële diplomatieke vertegenwoordiger, zoals een ambassadeur of consul. De presidentszoon genoot daarom ook geen diplomatieke immuniteit of andere privileges die toekomen aan een ambassadeur of consul.
In eerste instantie werd Richano Santokhi buiten functie gesteld, vervolgens geschorst en uiteindelijk ontslagen, nadat hij zeer verregaande beschuldigingen had geuit tegen zijn vader de president, de procureur-generaal en andere functionarissen. Zij zouden volgens hem betrokken zijn bij zeer ernstige strafbare feiten, zoals moord. Intussen loopt tegen Santokhi jr. een aangifte wegens onder meer belediging.
- Surinamers willen altijd het foute graag normaal maken..
- Column: Borrelpraat no. 852..
- Onafhankelijk Kiesbureau in de fout: Een risico voor Surina…..
- Lockheed Martin Verwerft $12 Miljard Contract voor F-35 Pro…..
- NDP-parlementariërs: “Het volk zal Bouterse de eer geven…..
- Douane onderschept kerstbroden uit Suriname gevuld met coca…..
- Voetbal Uitslagen op 29 December 2024**..
- Shweta Tiwari schittert in een adem benemende outfit!..
- Jordan morgen nieuwe onderminister Onderwijs..
- Controverse rond benoeming nieuwe onderminister: Publieke v…..
- Jimmy Carter, voormalig Amerikaans president, overleden..
- Ingrid Bouterse niet te spreken over persbericht OM: “Onbeh…..
- Ulrich Aron brengt boekwerk over levensverhaal en carrière …..
- Speciaal veiligheidsplan in werking tot uitvaart Bouterse..
- Amerikaanse oud-president Jimmy Carter (100) overleden..
- President Santokhi blikt terug op succesvol 2024..
- DOE WAT AAN DE DOUANE..
- SLAPELOZE KERSTNACHT TOEGEWENST..
- De verkiezingen en de ontwikkelingen daarna..
- Bijna alle inzittenden overleden na neerstorten vliegtuig i…..
- Van de doden niets dan goeds en toch anders bij Bouta..