Start tweedaagse ILO/Arbeid Workshop voor versterking sociale dialoog

De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) houdt in samenwerking met het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) een tweedaagse workshop voor de sociale partners gericht op de verbetering van de sociale dialoog in ons land door middel van versterking van de capaciteit van de tripartiete partners (Tripartite Capacity Building Workshop Strengthening Social Dialogue). Sociale dialoog heeft als doel om consensus te bereiken tussen werkgevers, vakbeweging en de overheid over diverse onderwerpen zoals arbeidsvoorwaarden, sociale bescherming, economische beleidsvorming en duurzame ontwikkeling. De opening van deze workshop vond plaats op vrijdag 11 oktober 2024 in de banquet hall van hotel Torarica en werd verricht door minister Steven Mac Andrew.

De bewindsman benadrukte in zijn toespraak het belang van het versterken van sociale dialoog, omdat volgens hem de huidige staat van overleg en samenwerking tussen de verschillende sociale partners op nationaal niveau nog niet is wat het wezen moet om duurzame ontwikkeling in ons land te realiseren. Er zijn uitdagingen die volgens Mac Andrew overwonnen moeten worden om op een volwassen manier met elkaar in dialoog te gaan, gericht op het bereiken van concrete en meetbare resultaten. Mac Andrew ziet graag dat in ons land een dialoog tot stand komt waarbij partijen niet slechts ideeën en meningen uitwisselen, maar tot praktische, uitvoerbare oplossingen en duurzame besluiten komen, die een direct effect hebben op de ontwikkeling van Suriname, zoals dat het geval is in Barbados.

De bewindsman haalde de case van Barbados aan, waar politiek overstijgend leiderschap, vertrouwen, continuïteit en gerichtheid op concrete resultaten een positieve impact hebben gehad op de sociale dialoog. De regering onder leiding van Owen Arthur, die aantrad op het eiland, toonde leiderschap door niet alleen alle afspraken die de vorige regering had gemaakt met de vakbeweging en het bedrijfsleven over de stabilisatie en het herstel van de economie, die in een ernstige dip verkeerde, te respecteren, maar ook de sociale dialoog onverkort voort te zetten, waardoor deze uitgroeide tot een mechanisme van nationale ontwikkeling.

Mac Andrew noemde als andere belangrijke uitdaging voor een volwassen dialoog het gebrek aan besef van het nut van sociale dialoog in de samenleving. Dit vormt volgens de bewindsman een ernstige belemmering voor effectieve samenwerking en het bereiken van gezamenlijke doelen. Tegen deze achtergrond werd de noodzaak om het belang van sociale dialoog te promoten en te onderwijzen, niet alleen aan de sociale partners, maar ook aan de totale samenleving, benadrukt, zodat een ieder de waarde ervan inziet. Mensen of organisaties, die het nut van sociale dialoog niet begrijpen, denken volgens Mac Andrew dat hun vertegenwoordigers hun belangen niet dienen en zien de dialoog daarom als tijdverspilling.

Dit leidt volgens de bewindsman tot kortzichtigheid, kinderachtigheid en polarisatie binnen de samenleving en ondermijnt het werk van de sociale partners, terwijl juist begrip, geduld en steun vanuit de bevolking nodig zijn, zodat de sociale partners kunnen samenwerken aan duurzame oplossingen voor land en volk. Mac Andrew kon daarom niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat het publiek goed geïnformeerd is over de waarde en de werking van sociale dialoog om realistische verwachtingen te ontwikkelen en effectief deel te nemen aan de duurzame ontwikkeling van Suriname.

..