Starnieuws – Dubbele bedreiging Amerikaanse Golfkust

Twee nieuw gevormde tropische stormen zouden begin deze week bijna gelijktijdige bedreigingen kunnen worden voor de Amerikaanse Golfkust. Ze kunnen zelfs om elkaar heen in een vreemde dans worden gezogen. Of ze kunnen uit elkaar vallen terwijl ze dit weekend het Caribisch gebied en Mexico doordrenken.

De trajecten van de tropische stormen Laura en Marco hebben zijn vanaf hun geboorte als tropische depressies zeer moeilijk te voorspellen geweest. De computervoorspellingsmodellen liepen zo uiteen dat sommigen Laura een grote orkaan zagen worden die de Verenigde Staten naderde, terwijl anderen het zagen verdwijnen.

Als beide stormen het weekend overleven, voorspelde het National Hurricane Center (NHC) dat Laura als een orkaan de centrale Golfkust rond Louisiana, Mississippi, Alabama en de westelijke Florida Panhandle zou bereiken. Marco mikt op Texas, hoewel hij hoogstwaarschijnlijk een tropische storm zou blijven.

Waarschuwingen voor tropische stormen waren begin zaterdag van kracht voor Puerto Rico, de VS en de Britse Maagdeneilanden en delen van de Dominicaanse Republiek. Laura zou zaterdagochtend Puerto Rico treffen, zaterdag laat over of nabij de Dominicaanse Republiek en Haïti en op zondag Cuba.

Laura, dat een record vestigde voor de vroegste 12e genoemde storm van een seizoen toen het zich op vrijdagochtend vormde, bevond zich zaterdag ongeveer 110 kilometer ten zuidoosten van San Juan, Puerto Rico. Het had een maximale aanhoudende wind van 65 km per uur en bewoog naar het westen met 33 km per uur.

Het orkaancentrum gaf ook een tropische stormwaarschuwing en een orkaanwacht voor een deel van het Mexicaanse schiereiland Yucatan voor Marco, die vrijdagavond uitgroeide tot een tropische storm. Zaterdagochtend bevond Marco zich ongeveer 185 kilometer oost-zuidoosten van Cozumel, Mexico, met een maximale aanhoudende wind van 75 km per uur. Het bewoog met een snelheid van 19 km per uur naar het noordwesten.

Als de twee stormen het halen, zouden ze dinsdag ongeveer 550 mijl uit elkaar kunnen zijn in de Golf van Mexico. Dat zou een aantal bijzondere situaties mogelijk maken. De stormen kunnen in een wervelende dans om elkaar heen draaien, dichter naar elkaar toe trekken, elkaar aanstoten, elkaar verzwakken of – veel minder waarschijnlijk – samensmelten.

De laatste keer dat twee stormen binnen 24 uur na elkaar aan land kwamen in de Verenigde Staten was in 1933, zei Klotzbach. Het lijkt passend voor 2020 om dit soort dubbele bedreigingen te hebben, zei orkaanonderzoeker Brian McNoldy van de Universiteit van Miami. “Natuurlijk hebben we twee orkanen nodig die tegelijkertijd op het land vallen,” zei McNoldy. “Het is het beste om niet te vragen wat het volgende is.”

Op vrijdagochtend ontdekte een orkanen observeringsvliegtuig het centrum van Laura tientallen kilometers zuidelijker en beter gevormd dan satellietbeelden lieten zien. Dat veroorzaakte een verschuiving in het voorspelde traject, waardoor de Caribische eilanden meer in gevaar kwamen en een upgrade naar de status van tropische stormen.

Als Laura over land gaat, zouden Puerto Rico en de bergen van Haïti, de Dominicaanse Republiek en Cuba het uit elkaar kunnen scheuren waardoor het geen grote bedreiging voor het vasteland van de Verenigde Staten zou worden, aldus meteorologen. Maar als het langs land gaat, kan het in warme wateren terechtkomen die bevorderlijk zijn voor versterking naarmate het Florida nadert, zeiden meteorologen.

Met concurrerende scenario’s voorspelt het orkaancentrum dat Laura zich ontwikkeld tot een zwakke orkaan op weg naar de oostelijke Golf van Mexico. Ambtenaren in de Florida Keys, die Laura op haar route naar de Golf zou kunnen passeren, verklaarden vrijdag de lokale noodtoestand en vaardigden een verplicht evacuatiebevel uit voor iedereen die op boten, in stacaravans en campers woont. Toeristen die in hotels verblijven, moeten op de hoogte zijn van gevaarlijke weersomstandigheden en overwegen hun plannen vanaf zondag te wijzigen, aldus functionarissen van Monroe County in een persbericht.

Onder verwijzing naar beide stormsystemen, riep de gouverneur van Louisiana,John Bel Edwards, vrijdagavond de noodtoestand uit. “Het is te vroeg om precies te weten waar, wanneer of hoe deze dubbele stormen Louisiana zullen treffen, maar nu is het tijd voor onze mensen om zich op deze stormen voor te bereiden,” zei Edwards in een verklaring.

Meteorologen zeiden dat Marco een betere kans heeft om zijn vroege ontmoeting op het land te overleven en vervolgens te versterken tot een minimale orkaan boven warm water, maar het orkaancentrum voorspelde dat het zou verzwakken voordat het de Amerikaanse Golfkust zou bereiken vanwege brekende harde wind. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com