Starnieuws – Column: Politieke Borrelpraat 636

“Daar gaan we weer: uit populisme wordt importmeel gesubsidieerd.”
“Ja, maar brood moet betaalbaar blijven.”
“En de rest van onze winkelproducten dan? Hou toch op man, weer dat goedkoop stemmen van volksmensen zien te bevredigen, jeetje, daar gaan we weer, voor de zoveelste keer….”
“Ja, maar die meelimporteurs zeggen dat ze nergens dollars tegen koers 14 kunnen vinden. Ze moeten nu al meer dan 17 srd voor een dollar neertellen.”
“Is net als bij die brandstofsubsidie, zal je er versteld van staan hoeveel er met dat geld geknoeid is.”
“Net zoals met de subsidie in de gezondheidssector: bepaalden worden zittend schatrijk en anderen gaan failliet zoals de ziekenhuizen. Eindstand: de zorg ligt bijkans op z’n gat.”
“Wat een kromspoor beleid: aan de ene kant worden de subsidies afgeschaft, dat eist het IMF, terecht, en aan de andere kant worden ze weer ingevoerd. We zwijgen even over die subsidie op kookgas.” 
“De ASFA heeft groot gelijk om tegen dit subsidiebeleid heftig te protesteren. De importhandel met een paar zware magnaten achter de schermen wordt bevoordeeld en de productiesector wordt weer naar beneden getrapt.”
“Terecht vragen de agrariërs zich af waarom zij als producenten van voedsel niet betrokken worden bij het subsidiebeleid van de overheid.” 
“Terwijl daar de hele oplossing van ons economisch falen zit: we moeten onze eigen productie daar waar die al draait, verder stimuleren. Maar nee, we gaan dure consultants in het buitenland betalen om ons ditzelfde te zeggen.”
“Dus geen subsidie aan meelimporteurs?”
“Nee! Zorg dat de meelimporteurs dollars tegen koers 14 krijgen.”
“En als die dollars er dan niet zijn?”
“Ze zijn er, maar worden verkeerd besteed, zoals al 45 jaren.”
“Je zegt weer zomaar dingen.”
“Er wordt toch 70.000.- US als boete per dag aan die Chinese baggeraar betaald? En toppers van bepaalde staatsbedrijven worden toch in US betaald? Anderen hebben gedollariseerde salarissen.”
“Chan: afschaffen dat gedoe, net als al die wurgcontracten in US.”
“En zwaar saneren met al onze ambassades, die kosten maar dollars en leveren neks op.”  
“En die dollars voor die gehuurde Boeing die al maanden aan de grond vliegt?”
“Jeetjes, ja! In plaats dat ze die stoelen eruit halen en die kist volledig vullen met vracht, op en neer naar Europa, boi, binnen een jaar is onze failliete vliegclub winstgevend.” 
“But why you worry, de Twin Towers komen eraan, die zullen ons van de economische ondergang redden.”
“Net als die Corantijnbrug een plan van paars ten behoeve van ‘het Syndicaat’, niet voor ons.”
“Hopelijk komt de Kennissenkring met een bruikbare oplossing en wordt hun komende discussie weer niet het zoveelste intellectueel gebabbel in den lande dat vanwege gebrek aan politieke power niet uitgevoerd kan of zal worden.”
“Misschien is hun oplossing ook het vervangen van de SRD door een nieuwe munt.”
“Dus die belabberde dronken autobestuurder die zonder een geldig rijbewijs in 45 jaar tijd al drie auto’s kapotgereden heeft, zal opeens wel goed en volgens de verkeersregels gaan rijden als je hem een vierde nieuwe wagen te rijden geeft?”
“Volgens mij wil men dat je je oude SRD cash inlevert en dat nieuwe geld wordt digitaal op je rekening gestort en dat mag je cash gaan lichten.”
“Dus dan moet je een rekening hebben bij een bank. Als dit waar is, is het afgelopen met die informele sector.”
“Denkt men.”  
“Maar we gaan het buitenland vragen voor ondersteuning bij het corruptieonderzoek, omdat de CLAD niet genoeg kader in huis heeft.”
“Gaan we het buitenland ook steun vragen om de corruptie bij importen op de Nieuwe Haven aan te pakken?” 
“Zou niet gek zijn.”
“En gaan we het buitenland ook om hulp vragen bij het aanpakken van de corruptie bij de politie, bij de gronduitgifte, bij de ordening van de goudsector, omdat we het zelf niet kunnen?”
“Zou ook niet gek zijn, want ‘we’ zitten er allemaal zo een beetje bij betrokken en kunnen daarom niet optreden.”
“Kunnen we om dezelfde reden dan niet de hele DNA en RvM door buitenlandse deskundigen vervangen?”
“Tja, want in 45 jaar onafhankelijkheid ging de koers vooral dankzij hen van 1 op 1,80 naar 1 op 18.000 nu buiten, dus een waardedaling van al onze salarissen, spaargelden en pensioenen met een factor DUIZEND.”
“Lang leve onze Srefidensi, zeg ik daarom ironisch.”
“Maar op de persconferentie van de regering van 28 oktober is er op Sterrennieuws scherpe kritiek geleverd op onze journalisten door een psychiater.” 
“Maar onze Sharda Trang-ga heeft daar ook heel goed in een online dWT-editie op gereageerd. Er schort inderdaad behoorlijk wat aan sommige journalisten, inhoudelijk alsook ‘uithoudelijk’, maar niet alles wat die psy alle journalisten voor de voeten smijt, is terecht.” 
“En onze politieke leiders houden inderdaad niet van journalisten die door blijven vragen. Daarom mogen die maar … ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com