Starnieuws – Brandstofverhoging voorlopig aangehouden

De samenleving werd net als pomphouders verrast met drastisch verhoogde pompprijzen. Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie heeft dinsdagmiddag aan de sector een beschikking gestuurd dat de governmenttake is verhoogd. Hierdoor zouden de pompprijzen per woensdag de lucht in gaan. Starnieuws verneemt dat deze kwestie niet goed is voorbereid en gecommuniceerd. Dinsdagavond heeft het ministerie de pomphouders gevraagd om de prijzen niet te verhogen en de beschikking aan te houden. 

Bij GOw2 waren prijzen bij de pomp reeds aangepast. Dit heeft gemaakt dat mensen in de rij zijn gaan staan om te tanken. Het ministerie heeft – zoals gebruikelijk bij aanpassing van de prijzen – per beschikking aangegeven dat de prijs van een liter diesel maximaal SRD 7 mag zijn en ongelode benzine SRD 7.35. De Raad van Ministers had op 29 juli het besluit genomen dat de governementtake met SRD 1 per liter zou worden verhoogd. Dit is ook aangekaart door minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning op een persconferentie begin deze maand. 

De governmenttake is in feite SRD 1.30 op een liter benzine. Hoewel de wereldmarktprijs al maanden is gedaald, is dat niet te merken aan de pomp. De overheid ontvangt een tijdje SRD 3.70 per liter aan governmenttake. Op diesel int de overheid al maanden SRD 2.50 in plaats van SRD 0.70. De beschikking van 21 november 2019 werd ingetrokken en een nieuwe gestuurd naar de oliemaatschappijen. 

“Uw medewerking is gevraagd om de aangekondigde brandstof beschikking tot nader order aan te houden,” schrijft directeur Handel, Yvette Rokadji aan de pomphouders. In de ochtend zal een formele intrekkingsbeschikking gaan naar de oliemaatschappijen. 

………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com