Op 10 november 2024 verloor Suriname een van zijn meest toegewijde mensenrechtenactivisten, Stanley Rensch. Zijn leven stond in het teken van de strijd tegen onrecht en de bescherming van de rechten van de meest kwetsbaren in de samenleving.
Na de staatsgreep van 1980 verloor Rensch zijn baan vanwege conflicten met het regime van Desi Bouterse. De tragische gebeurtenissen in Moiwana in 1986, waarbij tientallen Marrons werden vermoord, brachten Rensch ertoe om het mensenrechtenbureau Moiwana ’86 op te richten. Dit bureau speelde een cruciale rol in het documenteren en aan de kaak stellen van mensenrechtenschendingen tijdens de militaire periode in Suriname.
Het werk van Rensch bracht hem in conflict met de machthebbers, wat resulteerde in arrestaties en bedreigingen, waaronder een moordaanslag in 1989. Ondanks deze gevaren bleef hij vastberaden in zijn missie om gerechtigheid te zoeken voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Zijn inspanningen werden internationaal erkend en hij werd gezien als een geweten van Suriname.
Stanley Rensch was zich zeer bewust van de risico’s die het activisme in Suriname met zich meebracht. Naast zijn strijd voor gerechtigheid voor de slachtoffers van 8 december 1982, zette hij zich onvermoeibaar in voor de nabestaanden van het bloedbad van Moiwana in 1986. Deze slachtoffers en hun families hebben jarenlang gewacht op gerechtigheid en erkenning, en Stanley vocht met hart en ziel voor hun rechten. Zijn steun aan de Moiwana-nabestaanden bracht hem niet alleen in persoonlijk gevaar, maar versterkte ook de boodschap dat gerechtigheid niet selectief kan zijn en dat ieder slachtoffer recht heeft op erkenning en herstel.
Zijn nalatenschap is er een van moed, vastberadenheid en onwrikbare toewijding aan de mensenrechten. Zijn werk heeft een blijvende impact gehad op de Surinaamse samenleving en heeft vele anderen geïnspireerd om de strijd tegen onrecht voort te zetten. Hij laat een onuitwisbare indruk achter op iedereen die het voorrecht had om met hem samen te werken.
Sunil OemrawsinghVoorzitter Stichting 8 december 1982
- Politiehelikopter beschoten bij Grankreek..
- VES analyseert oorzaken en oplossingen stijgende wisselkoer…..
- Samenwerking tussen Juspol en Onderwijs voor veiligheid op …..
- Pompstationhouders beroofd, mishandeld en gekneveld..
- Voetganger die door bus is aangereden, overlijdt in het zie…..
- Banenbeurs Guyana trekt veel bezoekers 100 duizend banen be…..
- Vier verdachten aangehouden voor overtreding vuurwapenwet Â…..
- Vier twintigplussers ingerekend na lossen schot bij kabinet…..
- Jarige HVB: Een factor in de politiek..
- Eerste zelfstandige lokale verzekeringsmakelaar in Suriname..
- Finabank lanceert succesvolle obligatie-uitgifte van USD 20…..
- Brand verwoest voormalig hotel Silver Bird aan de Eduard Br…..
- Somohardjo: “Droom Bruswijk om president te worden is vervl…..
- Anton de Kom Universiteit van Suriname viert 56 ste Dies Na…..
- Manco in ons kiessysteem..
- Criminelen schieten op helikopters; 2 agenten gewond..
- Vier verdachten aangehouden ter zake overtreding vuurwapenw…..
- Universiteitsbibliotheek zet in op modernisering met digita…..
- Deel leerkrachten binnenland aangekomen op standplaats..
- Quincy Jones (91), gigant Amerikaanse muziek, is niet meer..
- Harde lessen..