Stanley Betterson wint tweede Donner-schrijfwedstrijd

13/12/2020 12:09 – Audry Wajwakana

 
PARAMARIBO – Bij de eerste Donner-schrijfwedstrijd viel Stanley Betterson buiten de boot met zijn verhaal. Voor de tweede editie kwam hij sterk terug met ‘Een jager verdween’, een spannende roman, die zich in het heden afspeelt, maar teruggrijpt naar de periode van de Binnenlandse Oorlog. Zijn inspanning werd beloond. De jury koos zijn verhaal unaniem als absolute winnaar. Betterson kwam in aanmerking voor de hoofdprijs van SRD 10.000.
Betterson werd door de jury vooral gecomplimenteerd voor de wijze waarop hij heeft weten te verbergen dat het verhaal door een man is geschreven. De jury, bestaande uit Hilde Neus, Sandra Smit en Jane Smith, was ervan overtuigd dat het verhaal door een vrouw werd geschreven. Juryvoorzitter Neus vertelde waarom het verhaal van Betterson de eerste prijs verdient. “Het heeft inhoud, interessante karakters, een prettige vertelstijl, functionele dialogen en het meest in het oog springend; de Sranan fasi. Er worden allerlei motieven aangeboord die ook helemaal uitgewerkt worden in het verhaal. Dat is knap, want het is een vakman dingetje waar de meeste auteurs niet aan toekomen. Meestal begint men te schrijven en kijkt waar men uitkomt”, zegt ze.
De jury is ervan overtuigd dat dit verhaal een groot publiek zal aanspreken. “De eerste prijs winnen geeft altijd een goed gevoel. Doorgaan loont”, zegt de winnaar blij tegen de Ware Tijd. Vanaf zijn dertiende schrijft hij verhalen. In 2014 publiceerde hij zijn eerste roman ‘Haar drie werelden’. “Schrijven is mijn hobby. Als ik echt wil relaxen, moet ik gaan schrijven”, lacht de auteur. Inspiratie voor het ingezonden verhaal was voor Betterson een combinatie van factoren. “Soms lees je boeken en dan krijg je ook bepaalde ideeën. Zelf heb ik ook meegemaakt dat de broer van mijn kennis op mysterieuze wijze in het bos is verdwenen en nooit meer is teruggevonden. Nadat ik een boek had gelezen, kwam dat geval in mij op en ik vroeg me af wat er met hem gebeurd kan zijn. Het idee kwam in me op om te schrijven over een vader die was gaan jagen en zoek is geraakt. Zo is het verhaal verder gaan rollen”, zegt de winnaar. Het verhaal had hij langer dan een jaar af.
Op de tweede plaatst eindigde ‘Berichten uit het verleden’ van Netty Simons, bekend onder haar pseudoniem Annel de Noré. Zij kreeg SRD 5.000. De derde plaats was voor ‘De doktersstudent’ van Lucien Chin a Foeng, goed voor SRD 3.000. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Stichting Don Walther Fonds. Deze keer waren er 24 inzendingen, tweemaal zoveel als de eerste keer. Neus merkte een positieve ontwikkeling op, alleen is het de vraag of het nieuwe coronavirus hierin een rol heeft gespeeld, waarbij velen verplicht thuis moesten blijven en dit meer ruimte en tijd gaf tot reflectie en schrijven. Van de 24 inzendingen waren er twintig vrouwen en vier mannen. De jongste inzender was twintig jaar en de oudste 78. Ook ervaren schrijvers behoorden tot de groep. Er waren veel inzendingen over de liefde, maar ook filosofische onderwerpen en thema’s over oorlog, sterke vrouwen of processen van ziekzijn.
Taboe brekend zijn stukken over seksueel misbruik. Er waren volgens Neus veel goede verhalen en de jury had het erg moeilijk. Om een goede beslissing te nemen, moest elk jurylid een top vijf samenstellen, die daarna werd samengevoegd. Theoretisch zouden dan vijftien verhalen gekozen worden, maar dat was minder, omdat het verhaal van Betterson door alle drie juryleden werd gekozen. Neus benadrukt dat alle verhalen naamloos werden ingeleverd. Pas toen de top drie bekend werd gemaakt, kreeg de jury de namen. De inzenders Carline Schluter, Rosanda Apai-Courtar en Josta Vaseur kwamen met hun verhalen respectievelijk ‘Roos’, ‘Gowtu boi’ en ‘Angstkreet uit een kinderhart’ in aanmerking voor een aanmoedigingsprijs: het boek ’60 recensies over toneel en muziek’ van Carlo Jadnanansing.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname