Stakingen bij zorginstellingen door verlate betaling salaris

04/11/2020 00:00 – Amanda Palis

 
PARAMARIBO – Drie medische instellingen die voor salaris van personeel afhankelijk zijn van de overheid, zijn deze week geconfronteerd met een staking wegens late uitbetaling. Maandag legde het personeel van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) en dinsdag een deel van de medewerkers van het Mungra Medisch Centrum (MMC) in Nickerie het werk neer. Eveneens dinsdag besloot het personeel van de Medische Zending Primary Health Care Suriname voorlopig niet op het werk te verschijnen in afwachting van de storting van het loon. Intussen is bekend dat PCS woensdag de draad weer oppakt. Het MMC verwacht woensdag normalisatie.
Het personeel van de MZ is in staking gegaan, omdat – zoals hen op 30 oktober is meegedeeld – het salaris over oktober later dan normaal zou worden betaald. De directie was de gelegenheid geboden dit uiterlijk maandagmiddag in orde te maken. Toen dit niet gebeurde werd er besloten om te staken, zegt bondsvoorzitter Roy Haverkamp. Directeur Herman Jintie vindt dit jammer, “maar we hebben alle begrip voor het personeel dat betaald wil worden voor het werk dat het heeft geleverd”.
Jintie weet niet waarom het salaris nog niet is overgemaakt, omdat alle documenten tijdig zijn opgestuurd. “We zijn wel in contact met het ministerie van Volksgezondheid en vanuit hen wordt er onderzoekt verricht. Het is natuurlijk vervelend dat het allemaal zo kort na elkaar gebeurt. Het is niet alleen niet goed voor ons personeel, maar ook voor het ministerie en de samenleving die afhankelijk is van de medische dienstverlening om zo de gezondheidszorg te onderbreken.” Het gebeurt vaker dat het personeel laat wordt uitbetaald en Jintie hoopt dan ook dat er een duurzame oplossing komt. Toen de Ware Tijd hem dinsdag sprak deelde hij het volgende mee: “We hopen het geld vandaag (dinsdag) te ontvangen zodat we zo snel als mogelijk terug kunnen naar de orde van de dag.”
Bij het PCS hervat het personeel woensdag het werk na een staking van twee dagen. Directeur Raj Jadnanansing zei dinsdag tegen de Ware Tijd dinsdagochtend vroeg het geld te hebben ontvangen van de Centrale Bank van Suriname. “Alle werkzaamheden zullen dus op woensdag worden hervat.” Net als zijn collega Jintie weet de PCS-directeur niet waarom de overmaking is vertraagd. Ook hij heeft de vereiste stukken op tijd afgeleverd. “We hopen dat het niet weer zal gebeuren de komende maanden”, zegt hij doelend op de late betaling.
Ongeveer de helft van het personeel van het MMC heeft dinsdag uit ontevredenheid het werk neergelegd, maar de instelling bleef operationeel, zij het met minimale bezetting. De actie werd gevoerd door medewerkers die een rekening hebben bij De Surinaamsche Bank en Hakrinbank. “Deze werknemers hebben intussen ook salaris ontvangen. We nemen aan dat ze woensdag normaal aan het werk zullen verschijnen”, zei directielid Jenny Pelswijk.
Bondsvoorzitter Brian Tjon Kwie Sem is er niet over te spreken dat de werknemers de laatste maanden niet tijdig worden uitbetaald. “We hebben onze verplichtingen en kunnen leningen bij de banken niet tijdig aflossen en dat gebeurt haast elke maand, waardoor wij boeterente moeten betalen”, zegt een werknemer.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname