In lijn met het recente regeringsbesluit om bij te dragen aan een schoner milieu en duurzame ontwikkeling, vond op vrijdag 20 december een belangrijke inceptiebijeenkomst plaats over de uitfasering van Single Use Plastic (SUP) en kwikhoudende producten (Mercury Added Products, MAP). Bestuurslid van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Arianne de Bye, vertegenwoordigde de zakelijke sector tijdens deze bijeenkomst.
De bijeenkomst fungeerde als een platform voor diverse stakeholders uit verschillende sectoren om gezamenlijk te werken aan de uitvoering van het regeringsbesluit. Na de welkomstwoorden van de directeur van Milieu en de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), werden er presentaties gegeven die inzicht boden in de huidige situatie en de geplande aanpak van de uitfasering.
Een van de hoogtepunten van de bijeenkomst was de presentatie van SUWAMA, waarin de organisatie haar visie op duurzame afvalbeheerstrategieën deelde. Experts lichtten vervolgens de stappen toe die genomen moeten worden om SUP en MAP effectief uit te faseren. Dit werd gevolgd door een vragenronde en een korte pauze.
Tijdens de brainstormsessies bespraken de deelnemers in werkgroepen drie belangrijke vragen. Ze dachten na over hoe alle betrokken partijen zouden kunnen samenwerken om bewustwording en naleving te bevorderen. Daarnaast werden de verwachte uitdagingen bij de implementatie besproken, evenals mogelijke gezamenlijke oplossingen. Ook werd er nagedacht over welke acties prioriteit zouden moeten krijgen om de uitfasering van SUP en MAP effectief te maken binnen de vastgestelde tijdlijn.
De discussies resulteerden in voorstellen, zoals de ontwikkeling van nationale standaarden via het Surinaams Standaarden Bureau en de Nationale Milieu Autoriteit. Ook werd benadrukt dat deze problematiek moet worden opgenomen in belangrijke milieudocumenten en -strategieën, waaronder de Green Development Strategy en de Just Transition Policy van Suriname.
De uitwisseling van ideeën in de brainstormsessies gaf deelnemers de kans om praktische aanbevelingen te formuleren. Aan het einde van de bijeenkomst werden de resultaten gepresenteerd in een plenaire sessie, waarmee de gezamenlijke inzet van alle betrokken partijen werd onderstreept.
Met deze bijeenkomst is een belangrijke stap gezet richting de uitvoering van het regeringsbesluit en de gezamenlijke aanpak van de milieu-uitdagingen. Stakeholders kijken uit naar een verdere samenwerking om de milieu- en ontwikkelingsdoelen van Suriname te realiseren.
The post Stakeholders bespreken uitfasering SUP en kwikhoudende producten ..
- ABOP krijgt nog een onderminister voor het einde van het ja…..
- Echtpaar Mahatam-Persad viert gouden huwelijksjubileum..
- Marlon (Wheel) John de Mee (66) Amsterdam 18-12-2024..
- Turkse Buza-minister roept op tot opheffing wereldwijde san…..
- Parmesar: ‘regering Santokhi-Brunswijk tja pina kon’..
- Meteodienst: Mogelijk zware buien met onweer..
- Advocaat Nibte verzoekt rechter verdachte van doodslag te o…..
- Wat staat Suriname in 2025 te wachten?..
- Santokhi: geld is geen probleem in 2025..
- VES-paneldiscussie: Voorgenomen bauxietdeal met Chinalco sl…..
- Ramnandanlal: “Land wordt verkocht”..
- Ruim 100 kilo cocaïne verbrand te Kraka..
- Ambtenaren krijgen vakantiegeld op 15% verhoging..
- Ing. Gerson R. Lens..
- Leden OBS wijzen verhoging van 15 procent op huurtarief af..
- Column: Borrelpraat no. 851..
- Surinaamse bedrijven en overheid falen in klantvriendelijkh…..
- August Adolf Hermelijn viert 100e geboortedag..
- Zes mannen plegen gewapende overval op supermarkt in Coroni…..
- Trump dreigt controle over Panamakanaal terug te nemen..
- 31-jarige meervoudige roofverdachte opgesloten..