‘Stadskinderen krijgen wederom voorkeursbehandeling’

15/07/2021 00:00 – Samuel Wens

 
PARAMARIBO – Enkele schoolleiders in Boven-Suriname zijn er niet over te spreken dat de scholen in hun gebied woensdag niet open mochten zoals de basisscholen in stad en district. Voor het achterland is er zelf nog geen openingsdatum vastgesteld. “Nu krijgen de stadskinderen wederom een voorkeursbehandeling door eerder naar school te gaan”, moppert Norma Flawtantie, schoolleider op OS Guyaba 1, in gesprek met de Ware Tijd.
Maandag schreef het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) dat in het binnenland de scholen nog niet beginnen “omdat vele scholen door de zware en aanhoudende regen onder water waren gelopen”. Het gevolg daarvan is volgens het departement dat schoolmeubilair en -boeken zijn vernietigd.
Bovendien moet de grote schoonmaak nog plaatsvinden, waarbij veelal hulp van de brandweer nodig is. Vervolgens zal meubilair, waar mogelijk is, worden gerepareerd. “Wij willen niet dat de kinderen in de rommel naar school gaan, dus krijgen die scholen een grondige schoonmaakbeurt”, aldus OWC
Flawtantie bevestigt dat er zware regens zijn geweest en dat de waterstand hoog was. “Maar de 23 scholen en onderwijzerswoningen zijn droog gebleven”, schetst ze stellig een totaal ander beeld van de feitelijke situatie in Boven-Suriname.
Flawtantie, die al acht jaar schoolleider is in het dorp Guyaba, ergert zich dat de achterstand van de kinderen in het achterland ten opzichte van leeftijdsgenoten in het kustgebied groter wordt. In het binnenland hebben de pupillen vanwege Covid-19 meer dan drie maanden geen onderwijs genoten.
Doordat er ook geen afstandsonderwijs was, zijn ze aanzienlijk achtergeraakt, klaagt Flawtantie. Collega Leandro Simson van OS Godo (240 leerlingen en veertien leerkrachten) is het eens met Flawtantie, maar heeft anderzijds begrip voor het standpunt van het ministerie.
Simson, die voorzitter is van het Platform Schoolleiders Binnenland, vermoedt dat “financiën, voorbereiding en solidariteit” een rol hebben gespeeld om de scholen niet simultaan open te stellen. “Om voor lange tijd in het binnenland te kunnen vertoeven moet je voorbereidingen treffen en heb je geld nodig om voorraad in te kopen. Momenteel is het mindrimun. Wij zijn niet in staat om inkopen te doen.”
Ondanks de scholen in Boven-Suriname geen waterschade hebben geleden, vindt hij dat ze solidair moeten zijn met de scholengemeenschappen in het oosten. De PSB-voorzitter adviseert schoolleiders om na te gaan welk aanpak het meest geschikt is voor hun school om de achterstand in te lopen, aangezien het ministerie niet over een gedegen plan van aanpak beschikt.
Nelly Pengel, schoolleider van de Obed en Alexanderschool van de Stichting Onderwijs der EBGS in het dorp Abenaston, is verheugd dat het plan van aanpak geschreven door de EBGS-schoolleiders is goedgekeurd. Er zijn veertien scholen aangesloten bij de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname in Boven-Suriname.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname