Staatsvervoer al een week plat; extra kosten voor publiek

Vandaag is het precies een week gelden dat het staatsvervoer plat ligt. Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), zegt aan dat de transporteurs hun betalingen van mei nog niet hebben ontvangen. “Contractueel moeten wij een maand na geleverde diensten ontvangen. Dat is jammer genoeg niet het geval geweest. Eind juni zou ik voor mei betaald moeten worden,” zegt Woon.

Volgens de OBS-ondervoorzitter gaat het om een overmachtsituatie, omdat de bushouders niet meer kunnen voorschieten om te tanken. “Dat heeft dus gemaakt dat we zeggen tot hier en niet verder”. Woon legt uit dat een tweede geval zich ook afspeelt. Een deel van de bushouders is sinds november vorig jaar niet is uitbetaald. Het gaat om de groep die het verplegend personeel vervoert. 

Woon merkt op dat hij sinds eind juni in contact is met de directeur van het Nationaal Vervoer Bedrijf NV (NVB). “Al haar papierwerk was in orde en doorgestuurd via het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme naar  Financiën. Maar ik krijg steeds te horen dat Financiën nog moet storten”. Verder geeft Woon aan dat hij via whatsapp bericht heeft gehad van de directeur van TCT dat deze week de gelden worden overgemaakt. “Echter heeft zij niet kunnen aangeven wanneer van deze week”.

De vakbondsleider zegt dat de bus- en boothouders ondertussen ook geconfronteerd worden met extra kosten. Benzineprijzen zijn gestegen naar SRD 15 en volgens hem heeft dat ook effect op andere kosten. “Maar wat nu moet gebeuren, is dat de betalingen moeten plaatsvinden. Want straks moeten we ook nog voor juni gaan ontvangen”. Woon zegt dat de rek er niet meer in zit om betalingen vooraf te doen.

Woon geeft aan dat het aan de Staat ligt om ervoor te zorgen dat de gemeenschap weer gebruik kan maken van het staatsvervoer. De mensen worden nu in extra kosten gejaagd. Hij meent dat naar schatting ongeveer 300.000 mensen op maandbasis gebruik maken van de ‘lanti bussen’. ………… (Star)


Lees verder

Bron: .com