Staatsolie viert bigi yari met vierde olievondst

13/12/2020 00:00 – Ivan Cairo

Rudolf Elias vertrekt met opgeheven hoofd bij Staatsolie. Hij heeft er altijd stellig in geloofd dat Suriname olie in het zeegebied zou vinden. Dat leverde hem niet zelden ‘hoongelach’ op.  
PARAMARIBO – Een mooier cadeau kon Staatsolie op haar veertigste verjaardag op 13 december niet hebben gekregen dan nog een grote olievondst vrijdag voor de kust, de vierde op rij. Wat de omvang is en of de kwaliteit die van de eerder aangeboorde olie evenaart of niet wordt de komende periode uitgezocht. Hoewel hij jarenlang heeft geroepen dat er olie zou worden gevonden, zal Staatsolie-directeur Rudolf Elias, er niet bij zijn wanneer het ‘zwarte goud’ voor de kust over vier tot vijf jaar in productie wordt gebracht. Hij zwaait in mei volgend jaar af en draagt het roer over aan Anand Jagessar.
“De magie is over”, zegt Elias die het bedrijf nu zes jaar leidt. Zijn credo is dat medewerkers bij Staatsolie niet te lang op dezelfde post moeten blijven. De kans is dan groot dat verstarring optreedt omdat mensen in hun comfort zone blijven en alles op dezelfde oude manier gedaan wordt. “Je moet constant veranderen en in beweging blijven. Geen enkele manager of high potential moet langer dan vijf jaar op een positie blijven. Als je stil staat ga je dood”, aldus Elias. “Omdat ik dat als een heilige filosofie heb en Staatsolie op basis daarvan gerund en uitgedragen heb, kan ik niet zeggen: voor mij geldt dat niet.”
Hij zegt Staatsolie sinds zijn aanstelling als directeur te hebben getransformeerd van een log en centraal geleid bedrijf tot een lean and mean en effectieve en kostenbewuste organisatie die de uitdagingen van de toekomst zeker aankan. Elias zegt hierbij “ontzettend” te zijn geholpen door twee economische crises waarbij de olieprijs wereldwijd zelfs zakte van honderd US dollar naar twaalf US dollar per vat. Dat maakte dat het bedrijf kostenbewuster en efficiënter werd gemaakt. “We moesten de veranderingen maken om te overleven”. De transitie was gebaseerd op de Strategy for Success die toen geformuleerd werd. Die strategie moest Staatsolie gereedmaken voor de grote olievondsten voor de kust.

Voor gek verklaard
Elias lacht er nu om dat mensen hem voor gek verklaarden en er grapjes over maakten zodra hij weer eens in de media verscheen en aangaf dat olie gevonden zou worden. Nu is dat een feit en is Staatsolie ready, maar de rest van het Surinaamse bedrijfsleven en de overheid niet. De directeur pleit ervoor dat de nieuwe leiding bij Staatsolie minstens vijf jaar aanblijft. Zij zal in deze periode het vertrouwen van de internationale kapitaalmarkt moeten zien te winnen. Daarom zou het “niet verstandig” zijn dat hij nog voor een of twee jaar als directeur aanblijft om vervolgens te moeten overdragen aan een directeur die dan van vooraf aan zou moeten beginnen om internationaal vertrouwen op te bouwen. Als voorbeeld stelt Elias dat geen enkele bank geld zal lenen aan een persoon voor een bepaald project, waarbij deze persoon aangeeft dan niet hij maar “iemand anders het project zal uitvoeren.”
Intussen blijft Staatsolie onshore nieuwe aardolievoorraden zoeken. Ook wordt nieuwe technologie toegepast of uitgeprobeerd om ook de restantolie in de huidige bronnen die met conventionele methoden niet meer gewonnen kan worden, toch naar boven te halen. Deze activiteiten zijn erop gericht om de olievelden in Saramacca nog zeker 25 jaar in productie te houden. Testen met polymer flooding, waarbij een bepaalde stof in de bronnen wordt gebracht zodat de dikke olie beter gaat vloeien, blijken positieve resultaten op te leveren. In 2023 zal deze technologie dan ook worden geïntroduceerd. Daarnaast wordt ook proefgedraaid met cyclic steam injection, waarbij hete lucht en water tussen de oliebronnen wordt gebracht zodat de olie makkelijke kan worden opgepompt. Elias legt uit dat nu ook horizontale boringen worden uitgevoerd. Van belang is verder dat het bedrijf mogelijkheden blijft zoeken om kosteneffectiever te produceren zodat concurrentievoordelen niet verloren gaan. In dat kader worden systemen toegepast die erin resulteren dat de olieraffinaderij en het stroomproductiebedrijf SPCS steeds één tot twee procent minder aan productiekosten hebben.

Investeringen
Aangezien aardolie op termijn op zal raken dient Staatsolie ook te denken aan hernieuwbare energiebronnen om die eventueel in ontwikkeling te brengen. Nu al moeten studies daarover gedaan worden. Als tussenfase zal ook moeten worden nagegaan wat te doen wanneer grote voorraden aardgas voor de Surinaamse kust worden gevonden. Zo zal moeten worden bekeken of dit alleen of in samenwerking met Guyana gedaan kan worden en voor welke industrieën het gas beschikbaar zal worden gesteld. Een mogelijkheid is ook om de bauxietvoorraden in West-Suriname met gas in productie te brengen. In de offshore-industrie gaat Suriname goede tijden tegemoet, weet Elias. Het komend jaar gaat … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname