Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft op 23 maart 2025 met succes een nieuwe obligatie-uitgifte afgerond, die USD 515,8 miljoen heeft opgebracht. Dit bedrag overtrof het oorspronkelijke doel van US$304,1 miljoen met maar liefst USD 211,7 miljoen, wat aantoont dat er veel vertrouwen is in de toekomst van het bedrijf en de Surinaamse olie-industrie.
De obligatie-uitgifte bestaat uit een combinatie van USD 468,7 miljoen en euro 43,5 miljoen (ongeveer USD 47,1 miljoen). Het staatsoliebedrijf besloot gebruik te maken van zijn recht om alle inschrijvingen te honoreren, zoals aangegeven in de prospectus van de obligatie.
GranMorgu-project
Oorspronkelijk had Staatsolie beoogd om USD 109 miljoen aan nieuwe middelen op te halen. Uiteindelijk werd een veel groter bedrag opgehaald, met USD 320,8 miljoen extra boven de eerdere obligatieverplichtingen. De opbrengsten zullen vooral worden ingezet voor de financiering van Staatsolies aandeel van 20 procent in de ontwikkeling van het GranMorgu offshore olieveld, dat deel uitmaakt van een groter project van USD 12,2 miljard. Het aandeel van Staatsolie in de ontwikkeling bedraagt USD 2,4 miljard, dat wordt aangevuld door het gebruik van de cashreserves van het bedrijf. Het GranMorgu-project, gelegen in Blok 58, wordt verwacht 220.000 vaten olie per dag (bpd) te produceren. Het project is van groot belang voor de olieproductie in Suriname en zal de industriële capaciteit aanzienlijk verhogen. Het project wordt mogelijk gemaakt door een drijvend productie-, opslag- en offloading-vrachtschip (FPSO), dat wordt gebouwd door SBM Offshore in samenwerking met Technip Energies. De subsea-werken worden verzorgd door Saipem en TechnipFMC.
Herfinancieren bestaande obligaties
Daarnaast zal de opbrengst van de obligatie-uitgifte worden gebruikt om de bestaande obligaties van Staatsolie, met looptijden van 2020-2025 en 2020-2027, te herfinancieren. Meer dan 70 procent van de houders van deze obligaties heeft ervoor gekozen om hun investering om te zetten naar de nieuwe obligaties, terwijl andere obligatiehouders, met een totaal van USD 55 miljoen, ervoor kozen hun bestaande investering te behouden.
De nieuwe obligaties hebben een looptijd van acht jaar en bieden een rente van 7,75 procent voor de US-dollar obligaties en 7,25 procent voor de euro-obligaties. De rentebetalingen starten op 23 september 2025. De obligaties zijn verhandelbaar op zowel de Dutch Caribbean Securities Exchange als de Surinaamse Effectenbeurs.
In een verklaring benadrukte Staatsolie het belang van de succesvolle obligatie-uitgifte en het vertrouwen van zowel kleine als grote investeerders. De opbrengsten zullen bijdragen aan de voortgang van het GranMorgu-project en de realisatie van de visie van het bedrijf om een duurzame toekomst voor Suriname te creëren.
The post Staatsolie gaat bestaande obligaties herfinancieren ..
- Buien in de vroege ochtenduren..
- Indienen DNA-kandidatenlijsten niet bij alle partijen vlekk…..
- Een grote Surinamer: Albert Ramdin..
- Caribische zakenman roept Surinamers op om te ondernemen in…..
- President Santokhi: ‘RGD moet financieel zelfstandiger word…..
- VS verhoogt druk op Groenland, ook vicepresident Vance reis…..
- BLTO praat met Ori alleen in aanwezigheid van president..
- 10-jarig meisje meegenomen door volwassen man; alerte kinde…..
- 47-jarige man hield 10-jarig meisje schuil in zijn appartem…..
- Vier politieagenten vast na mishandeling van getuige in ber…..
- Taus: OPTSU uniek met onafhankelijke kandidaten..
- Column: En, we onthouden gezichten..
- PRO vertegenwoordigt nieuw en integer leiderschap aan de zw…..
- Beruchte verkrachter overweegt naar Suriname te verhuizen..
- Boze leerkrachten AMS: “Minister Ori is geen vader voor ons…..
- Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven cruciaal voor oplos…..
- Vishnudatt VLS: Veel kandidaten geïnteresseerd in materiële…..
- 10-jarig meisje ontvoerd, alerte kinderen voorkomen erger..
- Oud-ministers Nederland roepen premier Schoof op tot kracht…..
- Natio na vier jaar weer in Concacaf Gold Cup..
- Project voor jeugdontwikkeling gestart in Brokopondo..