PARAMARIBO — “Staatsolie doet volgens zijn beleid en vastgestelde procedures altijd een controle van elke relatie (afnemer en leverancier). Er wordt intern geëvalueerd welke verdere stappen passend en noodzakelijk zijn.” Zo reageert Staatsolie tegenover de redactie op de publicatie van een artikel door de Ware Tijd dat het bedrijf een zakelijk contract heeft getekend met de in Nederland wegens drugshandel veroordeelde zakenman Jack Geense.Dat Staatsolie in zee is gegaan met het bedrijf van Geense, terwijl zijn drugsveroordeling publieksgeheim is, riep in de gemeenschap vragen op. Het schip is op 12 maart voor het eerst aangemeerd bij de kade van Staatsolie te Tout Lui Faut en werd ceremonieel verwelkomd. Daarbij waren aanwezig Eddy Fränkel, Director Downstream & Power van Staatsolie, Jack Geense zelf, en Joyce Rozenhout, directeur van de SMS.
“Eind 2015 charterde hij de zeesleper Marian V waarmee hij in december dat jaar vanuit Paramaribo richting Europa vertrok met, naar later zou blijken, ruim duizend kilogram cocaïne aan boord”
Overeenkomst
Staatsolie geeft aan op 13 maart via een persbericht de uitbesteding van zijn transportactiviteiten over water van zijn olieproducten bekend te hebben gemaakt. De maatschappij werkt hiervoor samen met Holland Energy Services BV (HES) van Geense en de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS). De overeenkomst houdt in dat HES voor het technisch management en de SMS voor het operationeel management zorgdraagt.
“HES verleent in deze samenwerking bijstand door het vinden van het geschikte binnenvaartschip en het onderhandelen met de eigenaren van de boot”, aldus Staatsolie. In de overeenkomst die is aangegaan, gaat het om twee delen: de SMS opereert het schip met haar eigen ploeg, terwijl HES de technische bijstand levert en optreedt als vertegenwoordiger van de eigenaar van het schip.
Veroordeling
De Nederlandse ondernemer Jack Geense doet vanaf 2011 zaken in Suriname. Eind 2015 charterde hij de zeesleper Marian V waarmee hij in december dat jaar vanuit Paramaribo richting Europa vertrok met, naar later zou blijken, ruim duizend kilogram cocaïne aan boord. Voor de Belgische kust werd de lading drugs overgezet op een vissersboot, die echter op 15 januari 2016 tijdens een storm stuurloos raakte.
Na de reddingsoperatie van de Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij waarbij de drie opvarenden uit het water werden gehaald, is de cocaïne daags daarna in het intussen gestrande vissersvaartuig ontdekt. In verband met deze zaak werd Jack Geense, die beschouwd wordt als het brein achter de operatie, ruim acht jaar geleden uiteindelijk in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6,5 jaar.
- Situatie Esther Stichting na bijna een week nog niet opgelo…..
- Update bericht: Twee mede inzittenden overleden bij eenzijd…..
- Intergenerationeel Trauma en PTSS onder Surinaamse Nederlan…..
- Op zoek naar de narrow corridor..
- NDP’er Kensenhuis ontkent overstap naar ABOP..
- President benoemt commissie; wil de SRD 800 eind maart beta…..
- Brokopondo krijgt instrument voor gemeenschapsbeheer natuur…..
- “Mo kap yu in pis pisi”..
- Politiebericht over dodelijk verkeersongeval Kennedyweg..
- Bewolking blijft hangen..
- Venezuela meldt akkoord met VS over repatriëring Venezolane…..
- Rasoelandjan Agnes Sabajo-Kadirbaks (78) ‘s-Gravenha…..
- Waltherine Josephine Deul (75) Oosterhout 20-3-2025..
- Venezuela bereikt akkoord met VS over repatriëringsvluchte…..
- Asabina over kandidatenlijst BEP: het is breed gedragen..
- Invalide tante huurt rovers in om nichtje te beroven..
- Column: Appels, peren en bacoven..
- PVP-voorzitter: uitspraak HvJ een mijlpaal in de rechtsgesc…..
- Volleybalsters Livo verrassen Condor..
- Rechter bekijkt beelden brandstichting Vaco..
- Geen vergunning, geen werk: frustratie groot bij boothouder…..