Staatsolie en partners renoveren vleugel Natin en schenken apparatuur

Tekst en beeld Edwien Bodjie
PARAMARIBO — “De ruggengraat van Staatsolie bestaat uit Natin’ers. Mensen moeten goed worden opgeleid en daarvoor heb je een prettige omgeving nodig.” Dat zei Staatsolie-directeur Annand Jagesar donderdag tijdens de oplevering van een vleugel op het complex dat op kosten van zijn bedrijf en partners is gerenoveerd. Een belangrijk onderdeel daarvan vormde de verwijdering van asbestplaten, een cruciale stap om de veiligheid van de studenten en het personeel te waarborgen.

Het Natuur Technisch Instituut speelt een cruciale rol in de technische en mijnbouwsector. Staatsolie vond het daarom heel belangrijk om dit project mogelijk te maken. “We weten dat het goede resultaten gaat opleveren”, klonk Jagesar overtuigd. Hij sprak de hoop uit dat deze investering zal bijdragen om de kwaliteit van de studenten aanzienlijk zal verbeteren.

“We zijn nu volledig uitgerust met de nieuwste benodigdheden voor de studierichtingen”
Natin-directeur Iwan Ganga
Staatsolie en de partners TotalEnergies, Capricorn, Decker Petroleum, Chevron en QatarEnergy hebben ook voor nieuwe apparatuur gezorgd voor verschillende vakken en studierichtingen. De renovatie en aanschaf van materiaal hebben ruim 2,5 miljoen Amerikaanse dollar gekost.
Groter plaatje
Wat donderdag werd opgeleverd, is slechts een deel van een groter plan. Het complex bestaat uit meerdere gebouwen, waarvan er nog één in slechte staat verkeert. Ook aan de aanpak daarvan wil Staatsolie meewerken.
Natin-directeur Iwan Ganga prees de samenwerking met Staatsolie en lichtte de noodzaak van de renovatie toe. “De afgelopen achttien jaar is weinig gedaan aan gebouwen en andere faciliteiten. We zijn nu volledig uitgerust met de nieuwste benodigdheden voor de studierichtingen”, klonk hij trots.
Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur noemde de renovatie een uitstekend voorbeeld van hoe Staatsolie investeert in het beroepsonderwijs. “Natin is onze trots en we zullen dit instituut verder uitbreiden in samenwerking met andere grote bedrijven om te voldoen aan de vraag van de arbeidsmarkt.”
Vernieuwing curriculum
Het bedrijf denkt ook na over ondersteuning van andere instituten vanwege de verwachte toekomstige vraag naar ingenieurs op HBO-niveau. Het bedrijf zal daarom praten met de Anton de Kom Universiteit en het Polytechnic College-University of Applied Sciences.
Jagesar benadrukte dat veel infrastructurele projecten op komst zijn, zoals nieuwe wegen, hotels en ziekenhuizen. “Voor al deze projecten zijn technische mensen nodig.” Met onderwijsinstellingen zal worden nagegaan hoe daarop kan worden ingespeeld in de vorm van arbeidskrachten.
Ganga haalde aan dat Staatsolie twee medewerkers heeft afgevaardigd om permanent samen te werken met de docenten van het Natin, onder meer om het curriculum te verbeteren en up-to-date te houden. Volgens de directeur richten speciaal ingestelde werkgroepen zich op de vakken elektrotechniek, werktuigbouwkunde en procestechniek. Deze worden geüpdatet om te voldoen aan de eisen van de moderne samenleving, vooral in de olie- en gasindustrie. “We willen ervoor zorgen dat onze afgestudeerden niet achterlopen op de ontwikkelingen in de maatschappij.”
Ook OWC is volgens Ori bezig veranderingen door te voeren om het beroepsonderwijs beter te laten aansluiten op de praktijk. De bewindsman onderstreepte het belang van partnerschappen voor de ontwikkeling van het land. “Suriname kan het niet alleen, daarom hebben we deze partnerschappen nodig.”

dWT / Edwien Bodjie Staatsolie-directeur Annand Jagesar, Natin-directeur Iwan Ganga, Onderwijsminister Henry Ori en vertegenwoordigers van oliemaatschappijen bij het plakkaat.-.