OPTSU dient strafklacht in tegen president en ministers:
OPTSU, een samenwerking van zes politieke partijen, heeft een formele strafklacht ingediend bij het Openbaar Ministerie tegen president Chandrikapersad Santokhi, de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, de minister van Openbare Werken en mogelijk ook die van Financiën. Volgens woordvoerder Henk Ramnandanlal gaat het om vermeende fraude en schending van aanbestedingsprocedures bij infrastructurele projecten in het binnenland.
De klacht volgt op een civiele rechtszaak die aannemingsbedrijf Baitali recentelijk heeft aangespannen tegen de staat. De rechter heeft in dat proces reeds bevolen, dat de werkzaamheden per direct gestaakt moeten worden, wat volgens Ramnandanlal wijst op ernstige tekortkomingen. “De rechter neemt zo’n beslissing niet zomaar. Er moeten duidelijke gronden zijn geweest”, aldus Ramnandanlal tijdens een persconferentie.
Centraal in de kwestie staat de gunning van een wegenrehabilitatieproject in de regio Apura-Southdrain. Dit project, met een geraamde waarde van 44 miljoen USD, werd toegekend aan het bedrijf Xiwen Tushan MV. Echter, Baitali – dat zich eerder had ingeschreven voor een soortgelijk project onder de naam ‘Rehabilitatie wegen Sipaliwini’ – had naar eigen zeggen, een bod gedaan van iets meer dan 10 miljoen USD.
Tijdens een persconferentie heeft advocaat Irvin Kanhai, namens de PALU en ondertekend door Nealish Nankoesing, de strafklacht toegelicht die bij het Openbaar Ministerie is ingediend tegen president Santokhi, de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij en de minister van Openbare Werken. De klacht betreft de aanbesteding van een wegenproject aan het Chinese bedrijf Xiwen Tushan MV.
Volgens Kanhai zijn de wettelijke aanbestedingsprocedures omzeild: de gunning vond niet plaats via de reguliere ministerraad of de Onderraad van Aanbestedingen, maar via de regeringsraad onder leiding van de president. Aannemersbedrijf Baitali, dat eerder een veel lagere offerte van USD 10 miljoen indiende, werd uitgesloten. Het project werd uiteindelijk voor USD 44 miljoen gegund aan Xiwen Tushan.
Daarnaast is er sprake van mogelijke financiële onregelmatigheden. De betaling voor het project is gepland uit toekomstige begrotingen (2026–2028), wat volgens de advocaat juridisch onhoudbaar is. Kanhai sprak ook van signalen over omkoping (‘tyuku’), al is daar nog geen concreet bewijs voor. Opvallend is volgens de advocaat, het stilzwijgen van de parlementaire oppositie, ondanks de publieke bekendheid van de kwestie. De rechter heeft intussen in een civiele procedure een voorlopige stopzetting van het project bevolen.
Volgens de PALU is er geen transparantie geweest in de aanbesteding. Zo zou het bestek niet zijn verkocht aan Baitali, en zijn de formele aanbestedingsregels zoals vastgelegd in de Aanbestedingswet Suriname (AWS), niet nageleefd. Ook werd de gunning niet gedaan via de reguliere kanalen zoals de ministerraad of Onderraad voor Aanbestedingen (ORAG), maar in een regeringsraadsvergadering onder voorzitterschap van de president. “Met deze gunning worden toekomstige regeringen opgezadeld met projecten die betaald moeten worden uit begrotingen van 2026 tot en met 2028”, stelt Ramnandanlal. “Dat is in strijd met de principes van behoorlijk bestuur.”
De klacht is gebaseerd op artikel 13.1 van de Anti-Corruptiewet en artikel 421 van het Wetboek van Strafrecht, die strafbaar stellen dat functionarissen bewust handelen in strijd met wettelijke procedures of een wettelijk verbod schenden. Er wordt tevens gesuggereerd dat er sprake zou zijn van ‘kickbacks’ – illegale betalingen in ruil voor overheidsvoordelen – al is dit aspect volgens Ramnandanlal, nog in onderzoek. De PALU stelt dat de staat op deze manier benadeeld wordt voor zeker 30 miljoen USD, aangezien het gegunde bedrag ruim driemaal hoger ligt dan het eerdere bod van Baitali.
Ramnandanlal uitte verder kritiek op het parlement en de oppositiepartijen. Ofschoon de informatie reeds publiekelijk beschikbaar is en ook via social media is gedeeld, is er volgens hem geen spoedvergadering aangevraagd. “Waarom blijft het stil vanwege het parlement? Waarom neemt men dit niet hoog op, terwijl het om miljoenen aan gemeenschapsgeld gaat?”
Ramnandanlal verwees ook naar een eerdere zaak rond het ‘Pan-Amerika-project’, waarbij er ook sprake zou zijn geweest van dubieuze samenwerking tussen overheid en een particulier bedrijf. Volgens de PALU moet worden voorkomen dat dezelfde fouten worden herhaald, zeker nu de verkiezingen naderen en een wisseling van de wacht reëel is.
De partij roept het Openbaar Ministerie op, snel en grondig onderzoek te doen naar de toedracht van deze gunningen en de betrokkenheid van de genoemde functionarissen.
The post ‘Staat wordt benadeeld voor ruim 30 miljoen USD’ ..
- Condor en Yelyco in U19-meisjes volleybalfinale..
- Laptop, paspoorten en paspoortaanvragen verdwenen bij inbra…..
- Regering kent ambtenaren tijdelijke uitkering toe van SRD 1…..
- Regering geeft ambtenaren SRD 1.500 in april en mei..
- Regering geeft ambtenaren en gelijkgestelden in april en me…..
- VSB merkt beleidsmatige stuurloosheid inzake koersstijging..
- Van Dijk-Silos: Vervanging Belfort niet op basis van 137 li…..
- Inbraak bij CBB kan voor nog meer ruis zorgen in verkiezing…..
- OKB vraagt Santokhi om maatregelen na partijpolitieke deeln…..
- Drukproces oproepingskaarten gestart..
- OKB vraagt president maatregelen te treffen in case Wendy J…..
- Militaire vakbond toont eensgezindheid en dringt aan op str…..
- REKENKAMERVERSLAG 2024 REDEN TOT HOOP..
- Hess gaat niet-ontwikkelde olieconcessies teruggeven aan Gu…..
- OKB wil maatregelen tegen CHS-ondervoorzitter Jap-A-Joe..
- Politieke inmenging bij verkiezingen onacceptabel, stelt On…..
- Alcohol..
- Reactie op: ‘Kookvideo met mogelijk grote gevolgen…..
- Politie Santodorp beëindigd 6- jarige vete tussen jeugdigen…..
- Edward Belfort wordt toch van kandidatenlijst NDP geschrapt..
- Donnevan Rellum schiet Transvaal vanaf de witte stip langs …..