Advocaat Shanti Gopalrai heeft in een gesprek met Suriname suriname harde kritiek geuit op het bestuurlijk handelen van de overheid. Aanleiding voor haar uitspraken is de weigering van de staat om uitvoering te geven aan een gerechtelijke uitspraak, waarin de overheid is veroordeeld tot betaling van een openstaande schuld aan haar cliënten.
ADVERTENTIE
Ondanks het duidelijke vonnis van de rechter blijft de betaling uit, waardoor de benadeelde partij zich genoodzaakt ziet om juridische dwangmaatregelen te treffen. “We zullen over moeten gaan tot beslaglegging en mogelijk zelfs openbare verkoop om ons recht alsnog af te dwingen,” zegt Gopalrai.
Volgens de advocaat is het gedrag van de overheid onbegrijpelijk en zorgwekkend. “Aan de ene kant zien we populistische acties zoals het uitdelen van cadeaus, die worden gefinancierd met leningen. Aan de andere kant weigert men om wettelijke verplichtingen na te komen. Ondertussen stapelen de schulden zich op en is het uiteindelijk de bevolking die daarvoor de prijs betaalt.”
Gopalrai stelt dat het de overheid steeds meer ontbreekt aan transparantie en verantwoording. “De burger wordt simpelweg niet eerlijk geïnformeerd. Er wordt gedaan alsof mensen het niet in de gaten hebben, maar in werkelijkheid beseft men heel goed dat het land verder wegzakt in de schulden. Het volk draait op voor zowel nieuwe leningen als achterstallige verplichtingen.”
Ze waarschuwt dat deze gang van zaken het vertrouwen in de rechtsstaat ondermijnt. “We hebben hier te maken met kortzichtig bestuur dat niet alleen onverantwoord is, maar ook schadelijk voor het fundament van onze democratie. De wet gaat uit van eerlijke en integere bestuurders, maar in de praktijk is dat lang niet altijd het geval. In een beschaafd land zou dit niet ongestraft blijven.”
De zaak onderstreept volgens haar een bredere zorg over de wijze waarop de Surinaamse overheid haar verantwoordelijkheden benadert. “Er is een groeiende kloof tussen recht en realiteit. Als dat niet verandert, is het de rechtsstaat die op termijn de grootste klappen krijgt,” aldus Gopalrai.
- Khudabux: vanwege partijdigheid ging Baitali in beroep bij …..
- Van militair tot kapper: samenleving spreekt president tijd…..
- Column: Geld regeert de verkiezingen: Kapitaal versus integ…..
- Colporteur oproepingskaarten voor verhoor opgebracht door d…..
- Paraplantages: ‘President en VHP niet officieel ontvangen b…..
- Project Weg naar Zee niet stopgezet..
- Regering breidt Project Schoolbroodpakket uit naar 180 scho…..
- Simons: ‘We willen het beter doen dan deze huidige regerin…..
- Roemer: Suriname moet economische cultuur ontwikkelen en to…..
- President in dialoog met burgers en strategische beroepsgro…..
- Regering moet ook andere vormen van belastingen innen, zegt…..
- Sranan Lobi Dey: tijd voor eenheid en verbondenheid..
- Inbraak bij Kirpalani-magazijn: bewaker vastgebonden..
- Carolina Salimah Tjitrodipo..
- Ode aan de zorg: AZP eert verpleegkundigen en verzorgenden..
- Minister Nurmohamed zal geen ‘halve gebouwen of bruggen’ ac…..
- Cruciale stap in verdere ontwikkeling: De Arend krijgt form…..
- Woning van bushouder leeggeroofd bij inbraak, grote geldbed…..
- Bedrijfsleven en ROM voeren een-op-een overleg..
- Bedrijfsleven nauwer betrokken bij vernieuwing beroepsonder…..
- Wang: “Hypocriete vergelijking met China past niet bij Suri…..