De zeer recente uitspraken van vicepresident Ronnie Brunswijk hebben veel vragen opgeroepen. Brunswijk verklaarde tegenover DTV-Expres, dat hij op 18 december 2024, foto’s heeft ontvangen van ex-president Desi Bouterse, terwijl Bouterse was ondergedoken. “Tot de dood waren we goed op elkaar. Hij heeft op 18 december nog foto’s voor mij gestuurd”, aldus Brunswijk, waarbij hij suggereerde, dat hij toen op de hoogte was van Bouterse zijn verblijfplaats. Met deze opmerking verduidelijkte hij, dat hij al langer wist waar Bouterse verbleef.
Milton Kensmil, woordvoerder van het Korps Politie Suriname (KPS), heeft inmiddels bevestigd, dat op maandag 6 januari 2025, er een oproep is gestuurd aan Brunswijk om bij proces-verbaal, te worden gehoord. “Hij heeft nog niet te kennen gegeven bereid te zijn, gehoor te geven aan de oproep”, aldus Kensmil. De politie stelt dat het horen van de vicepresident, cruciaal is om te achterhalen of hij daadwerkelijk meer wist over de verblijfplaats van Bouterse. Kensmil benadrukte, dat verdere stappen in handen liggen van het Openbaar Ministerie (OM), mocht Brunswijk niet reageren.
Voorafgaand aan de vergadering van de Raad van Ministers op 22 januari 2025 maakte vicepresident Brunswijk duidelijk, dat hij niet wenst te worden opgeroepen, in verband met de kwestie rond de plek waar Bouterse zich schuil hield. Volgens Brunswijk wist het gehele land waar Bouterse zich bevond. Brunswijk erkende een brief te hebben ontvangen van het OM, maar zei dat deze ondertekend was door een politie-inspecteur. Brunswijk vindt, dat het instituut van de vicepresident gerespecteerd dient te worden en dat zo een oproeping niet vanwege een lagere rang zou moeten komen.
Een vicepresident heeft niet alleen de taak en verplichting de wet te respecteren, maar ook om het vertrouwen in de rechtsstaat, te accentueren. Door niet te reageren op de oproep van de politie, wekt Brunswijk de indruk zijn, positie te willen misbruiken of zelfs indirect betrokken te zijn bij het beschermen van een persoon die de wet heeft overtreden. Dit kan de geloofwaardigheid van de regering ernstig beschadigen. Ook is een vicepresident een belangrijke overheidsfunctionaris die de president ondersteunt en soms diens taken overneemt. De rol en bevoegdheden verschillen per land. Over het algemeen is de vicepresident de plaatsvervanger van de president, helpt hij bij het bestuur, en leidt bijvoorbeeld de vergaderingen van de Raad van Ministers. In Suriname lijkt het echter alsof de vicepresident door zijn houding en uitlatingen boven de wet te staan.
Nu ligt het aan Brunswijk om te tonen, dat hij bereid is verantwoordelijkheid te dragen en het publieke belang boven zijn persoonlijke aspiraties te stellen. Zal Brunswijk ervoor kiezen zich alsnog aan te melden?
The post STAAT BRUNSWIJK BOVEN DE WET? ..
- Regering schendt betalingsafspraken met CBvS..
- ILO en VSB evalueren Decent Work Country Programme..
- AFTOCHT..
- DE STEMBUS VRAAGT NIET OM BEWIJS..
- SURGE-programma versterkt productiecapaciteit fruitverwerki…..
- Regio West vergroot slagkracht met ME-groep..
- Vrijheidsstrijder Boni krijgt eigen zaal in Suriname Museum..
- The Woman Next Door stimuleert samenwerking en communicatie…..
- BEP en Franse ambassdeur bespreken gezamenlijke uitdagingen..
- Instituut voor Marron- en Inheemse Studies voorgesteld voor…..
- Jaarlijks bijkans 30 nieuwe lepragevallen in Suriname..
- Ook op deze zondag veel regen..
- ‘Trump fel in telefoongesprek met Deense premier over Groen…..
- Korpschef sluit ME-training in regio west af met speedmars..
- Mildred Magdalena Isselt Dankoor (81) Haarlem – Neder…..
- Marlyn Yvonne Hiwat (60) Paramaribo 18-1-2025..
- CIA: Covid19 ‘waarschijnlijker’ uit een laborat…..
- Kans op plaatselijke wateroverlast..
- Lloyd Read: “Regering schendt mensenrechten Inheemsen op st…..
- Het falen van Volksgezondheid..
- Officiële ingebruikname van plantmachine en waterzuiverings…..