Sri Lanka: Marine stopt brandstoflek op door brand getroffen tanker

Sri Lankaanse marine duikers hebben een brandstoflek in de machinekamer van een door brand beschadigde olietanker gerepareerd voor de oostkust van het eiland. De reparatie vond plaats tijdens de bergingsoperatie van het door brand geteisterde schip. Terwijl de marine meldde dat er geen ruwe olie was ontsnapt uit de lading van de mammoettanker New Diamond, had gelekte diesel een 2 km lange olievlek in de Indische Oceaan gecreëerd die zichtbaar was vanuit de lucht.

“De brandstof sijpelde in het water door beschadigde leidingen die waren aangesloten op een ballastwaterinlaat aan stuurboordzijde. Dat lek werd vrijdag gedicht, samen met een inlaat aan bakboordzijde van de in Panama geregistreerde tanker”, aldus een verklaring van de marine.

Het Nederlandse bergingsbedrijf SMIT zei dat zijn experts aan boord van het verlamde schip waren gegaan en dat de lading ruwe olie van 270.000 ton onaangetast was door de brand. “De ladingtanks met de ruwe olie zijn intact”, zei het bedrijf vrijdag in Den Haag tegen AFP. “Er zijn besprekingen gaande over de bestemming van het schip om de ruwe olie over te brengen.”

De tanker in Griekse handen, die ongeveer twee miljoen vaten olie vervoert, vloog op 3 september in brand en bevindt zich momenteel op 83 km van de oostkust van Sri Lanka.

Potentiële milieurampDe milieuautoriteiten van Sri Lanka vrezen een ramp op zee als de tanker zijn olie mag overbrengen naar een ander schip in de wateren van het land. De brand was woensdag volledig geblust, maar een niet nader gespecificeerde hoeveelheid van de 1.700 ton brandstof van het schip lekte toen opslagtanks barsten in de brand die de machinekamer en een groot deel van de scheepsconstructie verwoestte.

“De Sri Lankaanse marine, de Indiase kustwacht (ICG) en sleepboten die betrokken waren bij brandbestrijding zijn nog steeds in het gebied”, aldus de marine. Het voegde eraan toe dat een Indiaas vliegtuig dat in de afgelopen twee dagen chemicaliën had gespoten om de olievlek te verspreiden, stand-by stond.

Sri Lanka heeft de eigenaren van het schip gevraagd het weg te slepen uit de exclusieve economische zone van het land, 370 km van de kust. De Sri Lankaanse autoriteiten proberen schade aan de kustlijn te voorkomen zoals die wordt geleden door Mauritius nadat een Japanse bulkcarrier, MV Wakashio, op 25 juli een koraalrif voor het eiland in de Indische Oceaan trof en op 6 augustus olie begon te morsen.

De Sri Lankaanse Marine Environment Protection Authority heeft gezegd dat het van plan is actie te ondernemen tegen de eigenaar van het schip volgens de wetten van het land om het mariene ecosysteem te beschermen.

De New Diamond gaf een week geleden een noodsignaal af toen hij Sri Lanka passeerde op weg naar de noordoostelijke Indiase haven Paradip, toen een ketel explodeerde, waarbij een Filipijns bemanningslid omkwam. De overige 22 bemanningsleden werden gered. De mammoettanker werd gecharterd door de Indian Oil Corporation om olie uit Koeweit te importeren naar een raffinaderij in Paradip. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com