Sri Lanka: Brandende mammoettanker lekt diesel

Een brandende olietanker begon dinsdag diesel te lekken voor de kust van Sri Lanka, zeiden marinebeambten, wat de vrees voor een grote milieuramp voedde. De onder Panamese vlag varende New Diamond, die 270.000 ton ruwe olie en nog eens 1.700 ton dieselbrandstof vervoert, brandt sinds donderdag.

Een dieselolievlek werd waargenomen nabij het verlamde schip, ongeveer 55 km voor de oostkust van de eilandstaat in de Indische Oceaan, zei de marine, zonder de omvang van de lekkage te specificeren. Een vliegtuig van de Indiase kustwacht werd ingezet om olie verdunners op het lek te sproeien om de milieuschade te minimaliseren.

De machinekamer en de bovenbouw stonden in brand, maar het vuur had de ruwe olie die het van Koeweit naar een Indiase haven vervoerde niet bereikt, zei de marine. “De tanker maakt slagzij en helt naar links en dieselbrandstof uit de tanks is gelekt omdat zeewater dat wordt gebruikt om het vuur te bestrijden, uit de scheepsconstructie wordt afgevoerd”, aldus een woordvoerder.

De hoofdaanklager van Sri Lanka, Dappula de Livera, heeft de lokale marine autoriteiten opgedragen een schadeclaim in te dienen en de eigenaren van het in Panama geregistreerde schip te bevelen het uit de Sri Lankaanse wateren te slepen.Het schip meldde donderdag een brand tijdens het passeren van de oostkust van het land, nadat een explosie in de ketelruimte een Filipijns bemanningslid om het leven bracht. India en Sri Lanka hebben een grote operatie gelanceerd om de vlammen te bestrijden en een milieuramp in de Indische Oceaan te voorkomen.

De New Diamond is veel groter dan de Japanse bulkcarrier MV Wakashio, die in juli op een rif op Mauritius crashte en meer dan 1.000 ton olie in de ongerepte wateren van het eiland lekte. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com