Delano Landvreugd, minister van Binnenlandse Zaken, gaf op donderdag 16 januari tijdens een persconferentie, een update over de voorbereidingen in verband met de verkiezingen van 25 mei 2025. Een van de belangrijkste punten betrof de goedkeuring van het model voor de stembiljetten. Volgens de wet moeten de politieke partijen naast elkaar worden aangegeven op het stembiljet. Ook werd benadrukt dat de registratie van politieke organisaties, gepland op 19 februari 2025, cruciaal is. Vanaf dat moment zal de overheid, samen met verkiezingsinstanties zoals het Algemeen Secretariaat Verkiezingen en het Onafhankelijk Kiesbureau, bepalen hoe groot de stembiljetten zullen zijn. Dit hangt af van het aantal deelnemende partijen.
Een andere belangrijke ontwikkeling is de invoering van een parallel telsysteem. Dit systeem zal naast de officiële telling worden gebruikt, zodat de bevolking sneller inzicht krijgt in de voorlopige uitslagen.
De wettelijke terinzagelegging van de kiezerslijsten, die de kiezers de mogelijkheid geeft te controleren of zij zijn opgenomen in het kiezersregister, vond op dinsdag 14 januari plaats. Minister Landvreugd wees erop, dat de transparantie en toegankelijkheid van verkiezingen, ook voor inwoners van afgelegen gebieden, essentieel zijn.
De organisatie van de verkiezingen is een kostbaar proces. Voor de komende verkiezingen is een begroting vrijgemaakt van SRD 700 miljoen. Volgens Landvreugd wordt dit bedrag ingezet om transparantie, eerlijkheid en democratie te waarborgen. “In het verkiezingssysteem van Suriname zijn heel veel checks and balances opgenomen, om invulling te kunnen geven aan die transparantie, eerlijkheid en democratie”, aldus Landvreugd. Ook zei hij dat de bevolkingsdichtheid in het binnenland laag is. In geval het droog blijft, zijn sommige gebieden alleen bereikbaar per vliegtuig. Hierdoor moeten de stembiljetten per luchttransport worden vervoerd, wat hoge kosten met zich meebrengt. Het Constitutioneel Hof (C-Hof) heeft richtlijnen opgesteld voor de waarborgsom die politieke partijen moeten betalen, om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. Deze richtlijnen zorgen ervoor dat de regels voor alle partijen gelijk en eerlijk zijn. De Nationale Assemblee heeft deze adviezen zorgvuldig meegenomen in de vaststelling van de waarborgsom. Met deze maatregelen benadrukte minister Landvreugd dat de regering alles op alles zet om de verkiezingen transparant, eerlijk en goed georganiseerd te laten verlopen. Het parlement heeft donderdag 9 januari 2025 met algemene (39) stemmen de Wet nadere wijziging Kiesregeling goedgekeurd. De waarborgsom voor deelname van politieke partijen aan de komende verkiezingen is vastgesteld op SRD 129,42 per kiezer vermenigvuldigd met 1 procent van het aantal kiesgerechtigden. Uitgaande van het voorlopig kierzersbestand van 401.000 komt dit neer op een bedrag van rond de SRD 518.000.
The post SRD 700 miljoen voor eerlijke en transparante verkiezingen ..
- President Santokhi verwelkomt premier Mia Motley van Barbad…..
- Man ingesloten na herhaaldelijke bedreigingen..
- Zal Inez Weski haar zwijgplicht doorbreken?..
- Zes FPSO’s richten zich op ruim vijf miljard vaten olie in …..
- Waarborgsom niet met verkeerde intenties gebruiken tegen kl…..
- Ludwig Johannes Seedo..
- Officiële start huis-aan-huiscampagne ABOP, wil 100K+ stemm…..
- President overhandigt sportmaterialen aan buurtorganisaties..
- Cuba laat eerste anti-regeringsdemonstrant vrij na Amerikaa…..
- Investeringsmogelijkheden en bevorderen van intraregionale …..
- Lokale productie vaccin voor Latijns-Amerika en Caribisch G…..
- Kind ontvoerd uit appartement, verdachte gewond en onder po…..
- VHP jarig..
- Grote delen Paramaribo zitten zonder water: “Geen druppel i…..
- Ontwikkeling, het meest onbegrepen begrip..
- Delegatie onder leiding van Secretaris – Generaal van Justi…..
- Beryl Vreden neemt initiatief voor hervorming Surinaams bes…..
- Brunswijk: “Het doet me pijn dat de Grondenrechtenwet nog s…..
- Poliklinieken zitten vol met griepgevallen..
- Israël en Hamas bereiken staakt-het-vuren..
- VHP nog steeds een positieve factor in de samenleving..