Een bedrag van SRD 300 miljoen zal worden ingezet om de problemen waarmee ziekenhuizen in Suriname kampen, aan te pakken. Enkele dagen geleden kondigde de Ziekenhuisraad een opnamestop van patiënten aan, omdat de ziekenhuizen niet beschikten over essentiële middelen.
Daarnaast heeft het Staatsziekenfonds (SZF) betalingen gedaan die alleen het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) hebben bereikt. Andere zorgverzekeraars zijn eveneens in gebreke gebleven bij het betalen van de ziekenhuizen voor geleverde diensten. Bovendien speelt er een kwestie rond de aanpassing van de ligdagtarieven.
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid verklaarde tijdens een persconferentie van de Regeringsraad dat er een model is ontwikkeld om geleidelijk uit de crisis te komen. De toegezegde SRD 300 miljoen zal niet rechtstreeks naar de ziekenhuizen gaan, maar wordt ingezet voor zaken zoals ligdagtarieven en andere essentiële diensten. De bestaande kapitaalinjecties blijven doorgaan.
Ramadhin benadrukte dat een duidelijke aanpassing van tarieven voor verschillende diensten noodzakelijk is. Dit model stelt ziekenhuizen in staat om efficiënter te werken en biedt het ministerie van Volksgezondheid de mogelijkheid om de begroting beter te organiseren. Hij voegde eraan toe dat het nieuwe model in de toekomst verder verfijnd zal worden.
De minister toonde zich tevreden dat dit model in overeenstemming met alle betrokken actoren is ontwikkeld, wat volgens hem heeft bijgedragen aan een stukje rust binnen de gezondheidszorg. Hij verwacht dat dit ook zal leiden tot een verbetering van de algehele zorgkwaliteit.
De voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), Dayasankhar Mathoera, die ook aanwezig was tijdens de persconferentie, benadrukte dat de ziekenhuizen te maken hadden met oplopende schulden. Dit leidde ertoe dat leveranciers geen diensten meer wilden verlenen. Door de niet-aangepaste tarieven hebben de ziekenhuizen in 2022 en 2023 een schuld van SRD 490 miljoen opgebouwd.
Mathoera stelde voor dat het ministerie deze schulden overneemt via een suppletoire begroting in 2025. Hoewel de aanpassing van de tarieven niet alle problemen zal oplossen, ziet hij dit als een stap in de goede richting.
- Gajadien pleit voor duurzaam beheer olie-inkomsten..
- Inheemsen en milieuorganisatie tegen Chinalco-deal..
- Tapajai of Kabalebo: ‘Suriname moet een keus maken’..
- Tropenbos Suriname en CELOS verlengen samenwerking..
- 14 kandidaten opgeleid tot mediator in strafzaken..
- A piki takru (korpschef blundert voor de 3e keer in korte t…..
- Nationaal Leger houdt open dagen voor jongeren..
- Deel thuis gezette ambtenaren OW na 4 jaar nog steeds niet …..
- Mannenkoor Harmonie sluit 2024 af met ‘Tap’ Yari Concer…..
- Staatsrechtelijke onkunde inzake bevoegdheden onderminister…..
- Gentle kijkt op van deurwaardersexploot over alv Sportcentr…..
- Breuk tussen Brunswijk en Somohardjo..
- KPS reageert op uitlatingen dc Saramacca..
- ‘Goudsector hield economie overeind’..
- Regering maakt geld vrij voor zwaar materieel ministerie OW..
- Voortgang aanleg 110kV-transmissielijn..
- ONDERMINISTERS EN ONDERGESCHIKTHEID..
- NPS-fractieleider: Bakhuis bauxiet mag in de grond blijven..
- Dasai dringt aan op snelle besluitvorming over Green Develo…..
- Ook vandaag zonnig en gedeeltelijk bewolkt..
- Zwaardere sancties voor prijsopdrijvers met introductie ECD…..