Tekst en beeld Sharon Singh
Op het Onafhankelijkheidsplein stond zaterdagmiddag alles in het teken van eenheid en saamhorigheid, tijdens de allereerste editie van de Sranan Lobi Dey. “We willen mensen wakker schudden”, zegt initiatiefnemer Marina Blankendal-Pinas tegen de Ware Tijd. “Want eerlijk, het gaat niet goed. We zien hoe groepen tegenover elkaar worden gezet, als kat en muis.”ADVERTISEMENT
De middag draaide om meer dan speeches. Er waren culturele optredens, korte toespraken van politici en bovenal een boodschap van hoop en saamhorigheid. De bedoeling is dat Surinamers stoppen met elkaar zwartmaken en zich gaan richten op de echte problemen in het land.ADVERTISEMENT
“Het gaat me niet eens zozeer om de politici. Maar kijk naar de manier waarop hun aanhangers met elkaar omgaan. Racistische opmerkingen, rare beschuldigingen”Marina Blankendal-Pinas
Roti
“Het gaat me niet eens zozeer om de politici”, legt Blankendal-Pinas uit. “Maar kijk naar de manier waarop hun aanhangers met elkaar omgaan. Racistische opmerkingen, rare beschuldigingen. Er gaat zelfs een voicebericht rond waarin wordt gezegd dat roti is vergiftigd om Creolen uit te moorden.” Ze lacht, maar is ook serieus. “Ik eet elke week roti en ik ga er echt niet mee stoppen, omdat iemand haat probeert te zaaien.”
Volgens Blankendal-Pinas moeten we juist nu, in verkiezingstijd, beseffen dat we daarna nog steeds met elkaar door moeten. “Ze proberen verdeeldheid te zaaien, maar wij doorzien het. En we trappen er niet in.”
Hoewel niet gesproken mag worden van een massale opkomst genoten de aanwezigen zichtbaar. Van traditionele inheemse dansen tot de Chinese leeuwendans, het publiek kreeg een mooie mix van Surinames culturele rijkdom voorgeschoteld.
Ook zangeres Denise Jannah was er. Met het nummer Mi Gron, een compositie van Ronald Snijders, bracht ze niet alleen muziek, maar ook een boodschap: wees zuinig op je land. Ze wees op de enorme hoeveelheden plastic afval op straat en de schade door goudwinning in het binnenland. “We moeten beter voor Suriname zorgen.”
De danseressen van de Skyliners hebben een spectaculair optreden verzorgd waarbij alle etniciteiten in Suriname werden uitgebeeld.
Van verdeeldheid naar verbinding
Niet alle politieke partijen gaven gehoor aan de uitnodiging, maar enkelen stuurden wel een vertegenwoordiger. Robert Vishnudatt van de Volkspartij Leefbaar Suriname was één van hen. “Wat me opvaltl, is dat er geen hekken om het plein staan. Dat geeft meteen een gevoel van openheid,” zei hij. “De opkomst had misschien groter gekund, maar het feit dat we hier staan en dit gesprek voeren, is op zich al belangrijk.”
Vishnudatt benadrukte dat liefde en saamhorigheid geen loze woorden mogen zijn. “We praten er vaak over, maar leven we het ook echt na? Ik roep iedereen op om verantwoordelijkheid te nemen, op je werk, thuis, in de buurt. Alleen samen kunnen we de verandering brengen die we nodig hebben.”
Raymond Sapoen (HVB/NDP) sloot zich daar bij aan. Volgens hem staan we in deze verkiezingstijd op een kruispunt. “Nu is hét moment om onszelf af te vragen: waar willen we naartoe als land? En wat zijn we bereid daarvoor opzij te zetten?” Hij maakt zich zorgen over de toenemende verdeeldheid. “Sommige partijen proberen angst te zaaien en mensen etnisch tegen elkaar op te zetten. Dat is gevaarlijk en werkt destructief. Wie verdeelt, bouwt niets op. En wie haat zaait, oogst nooit hoop.” Ook hij waarschuwt dat geld alleen zoals uit olie en gas, Suriname niet zal redden. “Wat we nodig hebben is wijs, moedig en eerlijk leiderschap.”
Gezinnen en onderwijs
Leenie Josafath (BEP), sprak vooral over het belang van gezinnen en onderwijs. “De toekomst van Suriname ligt niet in handen van een paar mensen, maar in onze verbondenheid met elkaar,” zei ze. “Een stabiel gezin is de basis van een stabiele samenleving. Daar leer je normen en waarden, daar begint liefde.” En onderwijs? “Dat is de sleutel tot ontwikkeling. Elk kind moet dezelfde kansen krijgen, waar je ook geboren bent. Alleen zo bouwen we aan een land waarin iedereen mee kan doen.”
De internationale zangeres Denise Jannah, roept de landgenoten op zuinig te zijn met hetmilieu en om Suriname schoon te houden.
- Goerdat weerspreekt beschuldigingen Ramadhin..
- Somohardjo: ‘PL neemt duidelijk afstand van coalitie’..
- Natin klaar voor de toekomst met modern ICT-lokaal..
- Twee gewonden na ruzies over (gestolen) goud..
- SAO en Staatsolie leveren gediplomeerde vaklassers af..
- A20, DOE en PRO hebben ‘genoeg van favoritisme en willekeur…..
- Santokhi wijst opnieuw 1000 kavels toe in FAI-project na ee…..
- VWPU heft beraad op na duidelijkheid over uitbetaling lumps…..
- Rwanda en Suriname: verschil in leiderschap, diplomatie en …..
- Man opgesloten voor seksueel misbruik achtjarig neefje..
- VES-debat 2025: Partijen eensgezind, maar verschillend over…..
- Staatsolie tekent overeenkomst voor deelname GranMorgu-proj…..
- Massale afmeldingen stembureauleden zorgen voor druk op ver…..
- Natin krijgt nieuw en modern ICT-lokaal..
- EZ-medewerkers ronden BAVP-opleiding met succes af..
- NDP: Massale afzegging stembureaumedewerkers brengt verkiez…..
- Samenwerking SAO en Staatsolie werpt vruchten af: lassers g…..
- OKB vindt uitvallen groot aantal stembureau personeel zorgw…..
- Postmasteropleiding Wetgeving (PMW) officieel geaccrediteer…..
- Waarom Michael Ashwin Adhin de beste presidentskandidaat is..
- Spellingsvoorstellen voor vier nationale talen voorbereid e…..