SPWE uitgegroeid tot belangrijkste instrument stimuleren en bevorderen micro-ondernemerschap

PARAMARIBO — Bij het vijftigjarige bestaan is de Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) beschreven als een baken van zelfredzaamheid en micro-ondernemerschap. De werkarm van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) herdacht het gouden jubileum op 10 juli. SPWE-directeur Etienne Etman en Naomi Esajas-Friperson, voorzitter van de Raad van Toezicht, spraken het personeel toe tijdens een bescheiden bijeenkomst.

Etman benadrukte dat versterking van potentieel en vakmanschap ertoe leiden dat SPWE er telkens in slaagt om mensen praktische vaardigheden bij te brengen en hen te begeleiden naar succesvol ondernemerschap. Hij typeerde SPWE als een plek waar niet alleen kennis wordt gedeeld, maar ook levens worden veranderd.

“De SPWE is een baken van hoop en vooruitgang voor met name minderdraagkrachtigen op hun weg naar een beter bestaan”Naomi Esajas-Friperson

Volgens hem staat SPWE voor een samenleving waarin iedereen, ongeacht achtergrond, de kans krijgt om zijn of haar talenten om te zetten in economische en maatschappelijke meerwaarde. Vooruitkijkend naar toekomstig succes bedankte hij het huidige personeel én zij die het fundament hebben gelegd voor SPWE. Een deel van het personeel en de leden van de Raad van Toezicht werden gehuldigd voor hun toewijding, loyaliteit en bijdrage aan SPWE. Zij kregen een award en speldje als blijk van waardering.

Baken van hoop

Esajas-Friperson noemde het vijftigjarige bestaan een bijzondere mijlpaal. SPWE heeft volgens haar baanbrekend werk verricht op het gebied van micro-ondernemerschap, ondernemerschapsvaardigheden, werkcreatie en armoedebestrijding. Ze erkende de uitdagingen, maar wees ook op de successen.

De voorzitter stelde dat de stichting met vallen en opstaan is uitgegroeid tot het belangrijkste instrument voor het stimuleren en bevorderen van micro-ondernemerschap in Suriname. Een organisatie die, naar haar mening, een baken van hoop en vooruitgang is voor met name minderdraagkrachtigen op hun weg naar een beter bestaan. Zij onderstreepte dat het concept ‘We leave no one behind’ structureel wordt toegepast, wat leidt tot een wezenlijke bijdrage aan Decent Work.

De voorzitter van de raad sprak Etman moed in om het goede werk voort te zetten. Esajas-Friperson benadrukte daarbij dat elke leider staat of valt met medewerkers die zich oprecht inzetten voor succes. Ze gaf aan dat het tijd is om de geschiedenis van SPWE te documenteren en te leren van fouten uit het verleden om zo meer succes te boeken. Doorzettingsvermogen en geloof zijn volgens haar basisvoorwaarden om blijvend succes te realiseren.