SPSB-directeur in verzekering gesteld

De directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), Ginmardo Kromosoeto, is vandaag in verzekering gesteld. Dit bevestigt Humphrey Naarden, hoofd van de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname, tegenover Suriname Herald. Kromosoeto is aangehouden in het verlengde van het strafrechtelijk onderzoek van de gewezen ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt en de voortvluchtige verdachte Gillmore Hoefdraad, ex- minister van Financiën.
De bankdirecteur wordt onder meer verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, gekwalificeerde verduistering en oplichting. Naarden geeft aan dat Kromosoeto vandaag is aangehouden. Kromosoeto was sinds 11 mei weer aangesteld als SPSB-directeur. Na verschenen berichten op sociale media inzake vermeende malversaties bij de bank eind april 2019, heeft de minister van Financiën een accountantsonderzoek ingesteld.
Kromosoeto heeft op 14 mei 2019, op verzoek van de regering, zijn verlof ingediend, om zo alle ruimte voor het ingestelde bijzondere accountantsonderzoek te bieden. Aan dit onderzoek heeft de bankdirecteur zijn volledige medewerking verleend.
Het onderzoek moest vaststellen of er sprake is geweest van geldverstrekking door de Surinaamse Postspaarbank aan derden, zonder dat de daarvoor binnen de bank geldende procedures in acht zijn genomen en zonder dat er adequate onderliggende documentatie aanwezig was.
Tevens moest worden vastgesteld of er sprake was van onterechte afboeking door de bank van schulden aan de bank, zonder dat de daarvoor geldende procedures in acht zijn genomen, dan wel, zonder dat er een adequate tegenprestatie van de debiteur tegenover stond.
De vorige regering heeft met inachtneming van het advies en de kanttekeningen van de raad van toezicht, het besluit toen genomen om Kromosoeto wederom zijn werkzaamheden te laten hervatten.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald