Spotgoedkope COVID- vaccins uit India ideaal voor Surinamers en sneller beschikbaar

– GEZONDHEIDSREDACTIE- Suriname zou spotgoedkope COVID-19 vaccins die in India zijn gemaakt kunnen kopen om alle personen in ons land, die dat wensen, te vaccineren.
Volgens de jongste informatie heeft India de afgelopen maanden al een ruim aantal doses geproduceerd en is het land in staat om nog eens ruim 1 miljard doses in 2021 te kunnen leveren.
Het bijzondere voordeel is dat het Oxford/AstraZeneca vaccin, waar het in deze om gaat, in vergelijking met de Pfizer en Moderna vaccins, significant, bijna 10 X goedkoper is.
1 dosis van het vaccin uit India kost ruim $ 2.20, dat van Pfizer rond $ 21,- en van Moderna is nog duurder.
Bovendien blijkt uit betrouwbare data van de trials, dat het Oxford/AstraZeneca vaccin zeer veilig en bovenal iets effectiever is ten opzichte van de duurdere vaccins. Een ander belangrijk pluspunt is dat het vaccin niet in extreem koele vrieskisten hoeft worden bewaard, zoals  dat het geval is met het Pfizer vaccin.
Deze week hebben gezondheidsautoriteiten in het Verenigd Koninkrijk het Oxford/AstraZeneca vaccin goed gekeurd voor toediening. Het ligt in de verwachting dat ook wereldmacht India dat zeer binnenkort zal doen en een aanvang zal maken met het inenten van de Indiase bevolking.
Ook Argentinië heeft naar verluidt al een grote partij veel goedkopere en volgens data effectievere vaccins besteld.
Volgens onafhankelijke gezondheidsdeskundigen dralen de VS en Europa om erg onduidelijke redenen met het goedkeuren van dit bijna tien keer goedkopere vaccin. Critici denken dat er geldelijke/zakelijke belangen een rol spelen.
Opvallend is dat de maker van het Oxford/AstraZeneca vaccin geen winstoogmerk heeft. Het vaccin wordt veelal dicht tegen de kostprijs geleverd. De critici denken dat de vertragingen om het vaccin goed te keuren in de VS mede ook daarmee te maken heeft.
Foto: Hakan Nural
Het bericht Spotgoedkope COVID- vaccins uit India ideaal voor Surinamers en sneller beschikbaar einde bericht ………… (GFC)

Lees verder

Bron:- Suriname