IN DE SURINAAMSE maatschappij verloopt de acceptatie van mensen met een beperking nog niet vlot. Onterecht wordt de doelgroep gediscrimineerd, zonder dat zij die het doen zich er rekenschap van geven hoe kwetsend dit is. Mensen met een beperking worden vaak niet als volwaardig gezien en soms buiten het sociale leven gehouden.
Het is schrijnend dat mensen met een beperking vooral de overheid aandacht moeten vragen voor materiele en immateriële zorg, terwijl het de taak is van diezelfde overheid – ook volgens de Grondwet – om hen menswaardig te behandelen. Onlangs hebben bekende Nederlandse en Surinaamse artiesten namens de Ilonka Elmont Foundation en het Nederlandse Fonds Kind & Handicap in samenwerking met het Bureau Speciaal Onderwijs op onder andere de Mytylschool voor kinderen met een beperking, spoken word en dansworkshops verzorgd.
In het verleden hebben ook Surinaamse sporters met een beperking bij de Spelen successen geboekt
Kunst en cultuur, sport en bewegen zijn belangrijke middelen om het talent te ontdekken. Gebleken is dat Surinaamse kinderen door hun vlotheid goed zijn hierin mee te krijgen. Door de positieve uitkomsten verdient het initiatief van Elmont continuïteit.
Het initiatief om voor deze groep iets te organiseren moet worden toegejuicht, omdat hiermee de betrokkenen – al is het maar voor enkele uren – uit hun isolement worden gehaald. Op hun eigen manier hebben de kinderen zich ingezet tijdens de workshops. De mensen die deze workshops hebben verzorgds zijn hierover lovend.
Het is een achterhaald denkbeeld (in Suriname) dat mensen met een beperking niet in staat zijn om in het arbeidsproces en het sociale leven goed mee te draaien. Ook mensen die tot deze doelgroep behoren hebben het recht om aan het sociale leven mee te doen en recht op een goede opleiding en baan. Een belangrijk aspect daarbij is dat zij geaccepteerd worden zoals zij zijn.
Op sportgebied is wereldwijd aangetoond hoe op mondiale toernooien mensen met een beperking – vrij recent nog tijdens de Olympische Spelen – bij verschillende sporten en sportonderdelen wereldrecords doen sneuvelden. In het verleden hebben ook Surinaamse sporters met een beperking bij de Spelen successen geboekt.
In elk geval heeft de recente activiteit in Suriname uitgewezen dat kunst en cultuur, sport en bewegen gebieden zijn die een bron vormen voor succes. Een reden te meer om de wegen te plaveien voor kinderen met een beperking om te tonen hoe waardevol ze zijn en bij een goede begeleiding, geduld en liefde alle deuren voor hen opengaan en zij tevens een bijdrage leveren in het maatschappelijk verkeer.
- Toneelstuk ‘Het waarom beantwoord’..
- BLTO vraagt president interventie voor betalen overuren..
- Presidentiële Werkgroep pakt klachten over grondaanvragen a…..
- Nieuwsvoorziening op ABC website weer optimaal..
- Voor visum-vrij reizen naar Europa moet Suriname illegalen …..
- Ambassadeur Van Lierop: ‘Het zou heel vreemd zijn als wij o…..
- Initiatiefnemers OPTSU hebben geen politieke ambitie..
- Honduras verlengt uitleveringsverdrag met VS..
- ‘Het waarom beantwoord’ in Theater Thalia..
- Plempie ontkent gewapende kettingroof, maar blijft aangehou…..
- ‘Platform Grondzaken’ ingesteld voor grondprobl…..
- ‘OPTSU optie om Suriname blijvend uit armoede te halen’..
- Omzetting Telesur naar NV maakt overeenkomst met Samsung mo…..
- Lichte regen in de ochtend en buien in de middag..
- SLM vliegt weer op route Paramaribo-Cayenne-Belem..
- Suvobo-secretaris Manhoef: ‘Nieuwe regels ter voorbereiding…..
- Ruim 150 zwarte zwaardwalvissen gestrand bij Tasmanië, wein…..
- Irène Sijpenhof – Belfor (81) Amsterdam 16-2-2025..
- Naomi Eliza Robinson (95) Paramaribo 16-2-2025..
- Onderzoek moord inspecteur Gooding voor 3e keer opgestart..
- Eddy Wijngaarde ontvangt Rotary Vocational Excellence Award…..