Spiritual healer verwezenlijkt droom met solo-expo

05/04/2021 06:00 – Audry Wajwakana

 
PARAMARIBO – Op haar achttiende schreef Yogita Chhanai tijdens de pauze op de middelbare school haar grote wens in haar droomwensenboek: een solo-expositie organiseren, waarin ze haar kunsttalent aan een groter publiek kan tonen. Haar droom heeft ze op 30 maart, op haar 39ste jaardag, verwezenlijkt met de opening van de driedaagse solo-tentoonstelling ‘The Enchanted-Shebang’ in de G-Art Blok-galerij. De multi-getalenteerde Chhanai is behalve kunstenaar, spiritual healer en auteur.
De kunstenaar oogt stralend en gaat gewillig met gasten op de . Enkelen kiezen de voor hun mooiste schilderijen als achtergrond uit. De opening van de tentoonstelling ging gepaard met een presentatie over Chhanai en haar kunstreis. Het zijn in totaal 21 exclusieve kunstwerken, waarin de kunstenaar haar healingvaardigheid heeft verwerkt. “Mijn focus is meer om beelden te verwerken waaruit mensen en de omgeving iets kunnen leren. We hebben allemaal ups-and-downs en uit mijn downs heb ik geleerd om die als benzine te gebruiken om naar een hogere bestemming te gaan”, zegt ze tegen de Ware Tijd.
Chhanai schilderde en maakte realistische tekeningen op heel jonge leeftijd. Als autodidact keek ze op naar werken van buitenlandse grootmeesters en gaf daaraan haar persoonlijke tint. Om haar grootste droom te verwezenlijken, schreef ze zich in 2006 in voor de studie Beeldende Vorming aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren. “Hier leerde ik om mijn technieken te verfijnen, over kunstfilosofie en cultuuroriëntatie”, vertelt de kunstenaar.
In 2014 stapte ze out of the box door de grootmeester te volgen en healingfrequenties in haar schilderijen toe te passen. De reden hiertoe was iets persoonlijks dat ze had meegemaakt en waaruit ze heeft geleerd hoe belangrijk de mindset is. “Als je een ongezonde mindset hebt, dan is het net een koning die zijn koninkrijk niet kan regeren. Als je geen juiste mindset hebt, kan de rest van het lichaam niet goed opereren”, zegt ze.
De kunstenaar vertelt dat, voordat ze een kunstwerk maakt, zij eerst mediteert om in connectie te zijn met de bron (creator). “Ik vraag dan wat mijn boodschap moet zijn die ik met de wereld moet delen. Wanneer ik die spirituele downloads krijg – niet via internet – dan houd ik die vast om aan de slag te gaan. Ik speel met de betekenissen van kleuren.”
De kleuren die de kunstenaar veelvuldig in de schilderwerken heeft verwerkt, zijn rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, donker en paars. Kleuren van de chakra’s, energievelden in het menselijk lichaam, waardoor de levenskracht stroomt. “Groen staat voor het hart; chakra. Ik heb vandaag bewust een groene jurk aan, omdat ik diep in verbinding ben met mijn hart”, zegt Chhanai.
Het numerieke 21 (aantal schilderijen) heeft ze bewust gekozen. “Het nummer is van Ganesha, de God van wijsheid, die obstakels verwijdert, een goede mindset geeft en de rechter- en linkerhelft van de hersenen in balans brengt, zodat goede en mooie dingen zich kunnen manifesteren. Eenentwintig betekent ook eternal happiness en dat voel ik vandaag ook”, zegt de kunstenaar glimlachend.
Drie van de 21 schilderijen zijn volgens Chhanai een tintje hoger, waarbij ze er extra codes (symbolen en materiaalgebruik) in heeft verwerkt. In één van de werken heeft ze de God Ganesha non-realistisch uitgebeeld en er echte parels ingebruikt; in de twee andere werken kristal, swarovski en jadesteentjes. De drie schilderijen behoren tot de tanjorekunstwerken, waarin goud en gekleurde stenen worden gebruikt.
Tanjoreschilderijen waren, volgens de kunstenaar, vroeger alleen bestemd voor royals. Bij deze drie kunstwerken heeft ze een tafel met daarop een wit tafelkleed, twee doorzichtige glazen lotusbloemkaarshouders en een goudkleurige kaarshouder in het midden geplaatst. “Deze werken zijn meer voor business healing. Zet je één van deze werken in je huis, dan worden de financiën beter. Indien je een bedrijf hebt, zullen er meer cliënten worden aangetrokken. Alles wat ik doe is in the highest good of all. Healing is mijn werk.”
Haar healingwerk beperkt ze niet tot Suriname, maar doet het ook internationaal. “Voor mij moet Suriname the golden dot zijn in de globe en van mijn kant doe ik daar alles aan.” Eind van dit jaar wil Chhanai nog vijf spirituele boeken uitbrengen. In 2018 heeft ze haar twee eerste spirituele boeken uitgegeven en in 2019 kwam ‘Fears Love’ uit. De boeken zijn via een buitenlandse uitgeverij uitgebracht.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname