Spanje komt met app om mannen meer in huishouden te laten doen

De Spaanse overheid komt met een gratis app waarmee mensen kunnen bijhouden hoeveel tijd ze besteden aan huishoudelijke taken. Dit moet leiden tot een eerlijke taakverdeling. Vooral mannen zouden op die manier meer in het huishouden moeten gaan doen.
De Spaanse regering kondigde deze week de plannen voor de app aan, schrijft The Guardian. Met deze app wil de regering aandacht vragen voor de “onzichtbare mentale last” waar vooral vrouwen mee te maken hebben wat betreft huishoudelijke taken als koken en schoonmaken.
Door bij te houden hoeveel tijd elk gezinslid besteedt aan huishoudelijke taken wordt het mogelijk om tot een nieuwe taakverdeling te komen, waarbij elk gezinslid evenveel tijd besteedt aan het huishouden.
Voor de ontwikkeling van de app maakt de Spaanse regering een budget vrij van ruim 200.000 euro. De app maakt deel uit van het plan van het ministerie van Gelijkheid om gendergelijkheid te bevorderen.
“We denken dat dit een app is die thuis gemakkelijk gebruikt kan worden om huishoudelijke klusjes te verdelen tussen gezinsleden, huisgenoten of levenspartners, omdat de verdeling van die taken soms ongelijk blijkt in de praktijk”, zegt Ángela Rodríguez, de Spaanse staatssecretaris voor Gelijkheid.
Volgens Rodríguez moet de app ook huishoudelijke klusjes bijhouden waar mensen vaak niet aan denken, zoals het kopen van afwasmiddel zodat de afwas kan worden gedaan, en het opstellen van boodschappenlijstjes.
Niet iedereen is blij met deze app, maar Rodríguez wuift de critici weg. Op Twitter schrijft ze dat sommige mensen bang zijn dat ze hun eigen steentje bij moeten dragen in het huishouden, en zich niet bewust zijn van hun privileges.