Spaar- en Stabilisatiefondsomkleed met geheimhoudingsplicht

Transparantie gangbaar in de wereld

PARAMARIBO – De weg is vrij voor de oprichting van het Spaar- en Stabilisatiefonds, dat is uitgerust met strikte regels, toezicht en strafbepalingen om misbruik en onverantwoord beheer tegen te gaan. Toch blijft de wetgeving rondom transparantie en publieke inzage in het beheer van de olierijkdommen achter. Dit terwijl president Chandrikapersad Santokhi eerder verklaarde dat “deze rijkdommen het volk van Suriname toebehoren”.

In tegenstelling tot soortgelijke fondsen in andere landen, waar burgers uitgebreide inzage hebben in de werking en het beheer van het fonds, is in de Surinaamse versie juist nadruk gelegd op geheimhouding. De wet stelt strikte eisen aan de vertrouwelijkheid van informatie die betrekking heeft op het fonds. “Iedereen die betrokken is bij de uitvoering van deze wet en die kennis verkrijgt of beschikt over informatie met betrekking tot voorgenomen activiteiten of transacties met betrekking tot het fonds, waarbij hij weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat deze informatie vertrouwelijk is, is verplicht tot geheimhouding, tenzij een wettelijke bepaling hem verplicht deze openbaar te maken of de noodzaak tot openbaarmaking voortvloeit uit zijn functie”, staat in de wet. Dit strikte geheimhoudingsbeleid staat haaks op de praktijk in landen zoals Noorwegen, waar het beheer van staatsfondsen openbaar wordt gemonitord. Het Noorse staatsfonds publiceert bijvoorbeeld op eigen initiatief uitgebreide informatie over investeringen, beleggingen, opnames en aanvullingen in het fonds.

Suriname beschikt niet over wetgeving die het recht op openbaarheid van bestuur regelt. Dit terwijl in de wet wordt gesproken over wetgeving die openbaarheid van informatie kan afdwingen; wetgeving die er niet is. Dit betekent dat de samenleving momenteel geen wettelijke middelen heeft om toegang te eisen tot informatie over het fonds dat gelden beheert uit de “olierijkdommen die haar toebehoort”.

…[+]