Het aantal personen dat in aanmerking komt voor een uitkering is toegenomen, aldus minister Ines Pané van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Tijdens de persconferentie na de regeringsraadvergadering gaf de bewindsvrouw aan dat er wordt gewerkt aan het wegwerken van de achterstanden in de sociale uitkeringen.
In het district Brokopondo moet de uitbetaling van financiële bijstand over de periode juli 2022 tot december 2023 nog plaatsvinden. Het gaat om een bedrag van ruim SRD 17 miljoen, gefinancierd uit een lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). De uitbetaling voor 2024 kan pas starten nadat de registratie van begunstigden is afgerond, maar de benodigde middelen zijn nog niet vrijgegeven door het ministerie van Financiën en Planning.
De registratie voor financiële bijstand aan mensen met een beperking in Sipaliwini en Boven-Marowijne is al voltooid, en de verwerking van deze gegevens is gaande. Ook hier zijn de middelen voor uitkeringen over de periode juli 2022 tot december 2024 nog niet beschikbaar gesteld. In het Matawaigebied hebben begunstigden de financiële bijstand voor juli 2022 tot december 2023 al ontvangen, een totaalbedrag van ruim SRD 1 miljoen. De registratie voor 2024 moet hier nog plaatsvinden.
In Apoera wordt de achterstallige uitkering over de periode juli 2022 tot december 2023 gedekt uit de nationale begroting, maar de middelen zijn nog niet beschikbaar gesteld. De registratie voor 2024 is in dit gebied wel al afgerond.
Voor Brokopondo moet de financiële bijstand over dezelfde periode nog worden uitbetaald, eveneens uit IDB-middelen. Net als in andere regio’s kan de uitbetaling voor 2024 pas plaatsvinden na voltooiing van de registratie.
Volgens minister Pané ondervindt Sozavo diverse uitdagingen bij het uitbetalen van sociale bijstand, zowel in contanten als via Moni Karta. Problemen zoals late of ontbrekende registraties, vertragingen bij het verkrijgen van exploitatiekosten en administratieve belemmeringen rondom IDB-middelen zorgen voor vertragingen. Daarnaast kost het handmatig controleren van betalingen veel tijd, en het ontbreken van een digitaal systeem voor toetsing en controle bemoeilijkt de splitsing tussen contante en girale betalingen.
Er is overleg geweest tussen ministers om de achterstanden aan te pakken. De problemen met de uitbetalingen van de Algemene Kinderbijslag (AKB), Koopkrachtversterking (KKV), Algemene Ouderdomsverzekering (AOV) en financiële bijstand zijn in kaart gebracht, inclusief de bijkomende kosten zoals vervoer, voeding, veiligheid en verblijf. Minister Pané benadrukte dat de achterstanden vanaf 2022 zullen worden ingelopen en dat hier in de komende week een start mee wordt gemaakt.
De meeste uitbetalingen zullen giraal plaatsvinden, maar in Sipaliwini en een deel van Brokopondo blijft contante betaling noodzakelijk.
- Latijns-Amerikaanse vrouwen kiezen ervoor om geen moeder te…..
- Verdy Getrouw: ‘Strijd nog niet gestreden’..
- Ontwrichting bij vrijstelling dienst voor kandidaten 25 mei…..
- Strafzaak tegen Bordo wordt op 14 mei gecontinueerd..
- Shell en partners schenken directoraat Visserij haast US$ 5…..
- Nieuwe uniformen voor politie in de maak..
- Amerika houdt vinger aan de pols over aanpak drugscriminali…..
- U21-volleybalsters Yelyco nemen op speels gemak voorsprong …..
- Minimumuurloon omhoog terwijl kosten blijven stijgen..
- Trekkers boekt eerste overwinning in troefcallcompetitie..
- NATIN-studenten worden voorbereid op de toekomst met MetaSk…..
- Ingeneurs geven uitleg over scheur bij Saramaccadoorsteekbr…..
- Toekomst Makhan Chor onzeker..
- Rotaract Club brengt verlichting in waterprobleem Hollandse…..
- ‘IMF-programma is mijlpaal die gevierd mag worden’..
- VS bevestigen opnieuw steun aan Guyana..
- Visser vermist op zee..
- Rotarians krijgen inzicht in economisch beleid president Sa…..
- Groeiende belangstelling voor Oil & Gas Summit..
- Een eindsprint vol ‘pran pran’..
- Politieke beïnvloeding in religieuze huizen nog net een sta…..