South Drain: Het wordt steeds onrustiger bij de Cubanen

De Cubanen te South Drain willen geen hulp van het Surinaams Rode Kruis (SRK) en ook niet van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR). Het enige dat ze willen is oversteken naar Guyana en vandaar uit verder trekken naar de Verenigde Staten en Mexico. Een delegatie van het SRK heeft gisteren een bezoek gebracht aan de groep die al een week bivakkeert te South Drain bij de officiële oversteekplaats naar Guyana.De mensen verkeren in erbarmelijke omstandigheden. Overdag is het heet in hun tentje en als het regent worden ze nat. En ’s avonds is het koud. Er zijn meer mannen dan vrouwen en ook kinderen en baby’s zitten in de groep. Volgens personen die er zijn geweest, houden de Cubanen dit niet lang vol. Dat de groep goed georganiseerd is blijkt uit het optreden van enkele ‘leiders’ van de groep. Twee fluitsignalen en de groep van SRK werd omsingeld.

De spanningen lopen op binnen de groep die geen kant op kan. Ze zitten vast op de plek die ze zelf hebben verkozen. Starnieuws verneemt dat de Cubanen een winkel te South Drain hebben beroofd en alle potten en pannen hebben weggedragen. Overal worden er vuurtjes gemaakt en kookt iedereen zijn eigen potje. Bij aankomst van autoriteiten is het duidelijk dat sommigen hun gezichten bedekken en wegstoppen om niet herkend te worden. Op de armen van een deel van de mannen is duidelijk een merkteken te zien zoals dat bij bendeleden het geval is.

Voor sommigen lijkt de situatie steeds uitzichtlozer te worden.

Tot nog toe heeft het districtscommissariaat, samen met het NCCR en het bedrijfsleven in Nickerie gezorgd voor water en basisgoederen, waaronder rijst, babyvoeding, pampers en medicamenten. Maar ook voor de donoren begint deze kwestie te lang te duren. Naarmate de situatie langer duurt, neemt ook de kans op ernstige calamiteiten toe. Het is ook meer dan duidelijk dat de Surinaamse regering met een groot probleem zit met deze groep. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com