Bronto Somohardjo neemt geen blad voor de mond. Aan de Ware Tijd verklaarde hij: “Daarom stel ik dat de CLAD mogelijk gedirigeerd wordt door de president. Hij kan alleen de grootste zijn als hij de tegenstanders uitschakelt.” Het ongemakkelijke gevoel van Somohardjo heeft ermee te maken dat naar zijn zeggen, de president hem op 16 oktober 2024 informeerde, dat er een tussentijds rapport beschikbaar was voor enkel de president en de minister van Financiën. Eind november mocht Somohardjo een eindrapport tegemoet zien, waarover hij midden december nog niet kon beschikken. De staat blijkt ruim zeven ton SRD te besteden aan het onderzoek. De president heeft de gang van zaken niet publiekelijk weersproken.
Somohardjo laat zich regelmatig uit met veel gevoel voor theater. Als wat hij aangeeft dicht bij de werkelijkheid komt, zijn er drie opmerkelijke vraagtekens te plaatsen.
Hoe kan hoor en wederhoor zo laat en zo weinig in beeld komen, gezien de middelen, de tijd en het gewicht van de materie? Zowel Somohardjo als het publiek, zouden een indicatie moeten hebben van wat er aan de hand is en zo vroeg mogelijk. Somohardjo is leider van de partij met het vijfde grootste aantal stemmen. Hij gaf in de periode waarop het onderzoek zich richt, sturing aan instituten die rechtvaardige verkiezingen moeten garanderen. Wij mogen geen dag te laat achter de werkelijkheid komen.
Als Somohardjo werkelijk corrupt was, corruptie faciliteerde of corruptie toeliet, waarom heeft de president dan verwoede pogingen gedaan hem aan boord te houden? Er is geen middenweg tussen de staat benadelen voor SRD 60 miljoen of de staat helemaal niet benadelen. Of de president heeft zich door de vicepresident om politieke redenen in een hoek laten drukken, of de president heeft op aangeven van de vicepresident, ernstige feiten ontdekt en doortastend gehandeld. Door in het midden te laten welke van beide scenario’s zich afspeelt, laat de president de kiezer in het duister over de ware aard van zowel VHP, ABOP als PL, op een cruciaal moment.
Als de sfeer van corruptie zo dicht boven dit dossier hangt, waarom is De Nationale Assemblee dan nog niet betrokken bij dit onderzoek naar iemand die in de periode van onderzoek, politiek ambtsdrager was? De grondwet is duidelijk. De president en de instituten die aan hem rapporteren, kunnen niet blijven insinueren zonder de stappen te zetten die de wet voorschrijft. Anders lijkt het wantrouwen bij Somohardjo niet ongegrond en ontstaat de schijn dat politieke motieven een rol spelen bij processen die met de hoogste norm van onafhankelijkheid en zorgvuldigheid, doorlopen moeten worden.
The post SOMOHARDJO WANTROUWT ONDERZOEK ..
- Je eigen feestje creatief optooien met ballonnen…dat …..
- Panka verwacht enorme drukte tijdens uitvaart Bouterse..
- Meteodienst: Plaatselijke zware onweersbuien met windstoten…..
- Geen reden tot paniek over vermoedelijke uitbraak humaan me…..
- NDP betreurt en keurt media-incident af..
- Sfeervolle multi-culturele singi neti in afgeladen Ocer..
- Benoeming Jordan als onderminister op MinOWC is een ‘gewete…..
- Ex-president Donald Ramotar van Guyana komt voor uitvaart B…..
- Doekhie: “Je moet ondankbaar zijn om hem niet te ondersteun…..
- Grote belangstelling voor Singi Neti voor Bouterse in OCER..
- Rouwstoet Bouterse legt lange weg af naar Ocer..
- NDP verontschuldigt zich voor media incident..
- Politieambtenaar en twee militairen aangehouden voor overtr…..
- Verslaggevers onderbreken reportage singineti Bouterse vanw…..
- NDP keurt incident met media af..
- NDP’ers Nickerie treuren om heengaan Bouterse..
- Saluut aan een charismatische Surinamer..
- Amerikaanse ambassade plaatst condoleanceregister voor ex-p…..
- Aantal media verlaat OCER na verregaande instructies van Ra…..
- Twee militairen en agent vast wegens overtreden Vuurwapenwe…..
- NDP legt restricties op aan journalisten bij verslaggeving …..