Soeng Ngie knalt Chinees Nieuwjaar in met vuurwerkshow

Het bedrijf Soeng Ngie en Co heeft donderdagavond het Chinees Nieuwjaar, het jaar van de Os, knallend ingeluid. Op het bedrijfscomplex aan de Nieuwe Charlesburgweg was er een ruim vijftien minuten durend vuurwerkspektakel. “Dit is onze bijdrage aan samenleving”, vertelt onderdirecteur Miquel Fung You Kee aan Starnieuws. “Wij hopen dat iedereen gezond blijft en dat de samenleving gauw Covid-vrij wordt. En als ik naar de economische situatie van het land kijk, dan zullen we met ons allen nog even moeten doorbijten. Maar samen zijn wij sterk.”

De vuurwerkshow kwam op aanvraag van de overkoepelde Chinese associatie, Suriname Chinese United Association. “Jammer, genoeg vanwege Covid, is de show van het jaar in het klein gehouden. We hebben dit jaarlijks gedaan”, vertelt Fung You Kee. De afgelopen periode was het vuurwerkspektakel een vast onderdeel van de tempelmarkt op het KKF-terrein.

Verbrassen van geld in een financiële crisis? “Ja, en nee”, stelt Fung You Kee. Het land verkeert in een crisis en 2020 was een zwaar jaar, maar er is in december behoorlijk veel vuurwerk afgeschoten. Dit geeft aan dat Surinamers bereid zijn te sparen voor hun vuurwerk, beargumenteert hij. “Het is traditie en gewoonte. Je kan vuurwerk niet meer wegdenken tijdens owru yari. Ook niet aan de vooravond van het Chinees Nieuwjaar.”

Buurtbewoners die zich langs de straat, buiten het nieuwe Soeng Ngie groothandels distributiecentrum hadden verzameld en een handjevol gasten binnen, konden de show live meemaken. De Chinese tv zender SCTV heeft het geheel gefilmd en uitgezonden op de tv. “Wij hebben er geen ruchtbaarheid aangegeven puur om de Covid-maatregelen. Vuurwerk trekt mensen aan, maar in deze coronacrisis wil je zo min mogelijk een concentratie van groepen mensen.” ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com