De wereldeconomie staat momenteel onder druk, en steeds meer landen grijpen naar heffingen en belastingmaatregelen om hun binnenlandse markten te beschermen. Ook de Verenigde Staten, een van de belangrijkste handelsmachten ter wereld, voert in toenemende mate zogeheten sluipende heffingen in op producten en diensten. Zulke maatregelen kunnen wereldwijd gevolgen hebben en ook Suriname, blijft mogelijk niet buiten schot.
Wat betekent deze ontwikkeling voor onze economie? Gaat het om hogere importkosten, een verslechterende handelspositie of een impact op de koopkracht van de burger?
De redactie heeft getracht hierover contact te leggen met Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), om zijn visie op deze internationale ontwikkeling en de gevolgen voor Suriname te horen. Helaas is het tot op het moment van publicatie niet gelukt hem telefonisch te bereiken.
Toch blijft de centrale vraag overeind: hoe weerbaar is een kleine economie als Suriname tegen sluipende internationale druk?
Steven Debipersad heeft inderdaad soortgelijke opmerkingen gemaakt over de impact van onzekerheid en een criminele invloed op de economie van Suriname. Tijdens een paneldiscussie georganiseerd door de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), benadrukte hij hoe criminaliteit en corruptie de economische stabiliteit beïnvloeden. Hij wees op hogere transactiekosten, verminderde investeringsbereidheid en reputatieschade, als directe gevolgen. Daarnaast heeft hij in andere interviews en evenementen herhaaldelijk gesproken over de fragiele staat van de Surinaamse economie en de noodzaak van transparantie en goed bestuur.
Sluipende heffingen zijn kleine, stapsgewijze verhogingen van importtarieven of andere handelsbarrières die over een langere periode worden doorgevoerd.
Ze vallen vaak minder op dan directe, grote belastingmaatregelen, maar kunnen op termijn, een aanzienlijke impact hebben.
Voor een importafhankelijke economie als die van Suriname betekent dit dat goederen uit het buitenland — van machines en technologie tot voedsel en medicijnen — duurder kunnen worden. Dit verhoogt de kostprijs voor bedrijven én consumenten, waardoor inflatie kan toenemen en de koopkracht verder daalt.
Daarnaast kunnen zulke heffingen leiden tot onzekerheid bij investeerders en handelsrelaties verstoren, zeker als Suriname niet tijdig anticipeert met beleid of alternatieve handelsroutes. In een fragiele economie kan dit zorgen voor druk op de wisselkoersen, begrotingstekorten en uiteindelijk een rem op economische groei.
The post Sluipende US-heffingen en de invloed ervan op Suriname ..
- NDP lijdt aan politieke geheugenverlies en bipolariteit ..
- Feyenoord-talent Shiloh ’t Zand kiest voor Natio..
- Zoekactie naar jonge visser voortgezet na dramatisch incide…..
- Santokhi schort drie omstreden projecten op in aanloop naar…..
- ‘Verkiezingsmateriaal geen doelwit bij inbraak CBB’..
- Geen vervanging kandidaat Edward Belfort, ook geen opschuiv…..
- Aanvraag spoedvergadering ligt bij DNA-voorzitter..
- Politieke partijen vragen president integriteit en transpar…..
- Minister Mathoera betreurt niet-sportieve campagnevoering..
- Ecuador: Noboa wint verkiezingen, rivaal eist hertelling..
- Oppositionele partijen willen spoed DNA-vergadering over ‘z…..
- Nieuw pompgemaal moet wateroverlast in Creola structureel a…..
- Conflict rond Jap-A-Joe legt spanningen binnen verkiezingsi…..
- Ver strekkende gevolgen..
- CHS beslist: kandidaat Edward Belfort verwijderd van NDP-li…..
- Hoe de NDP nu al misleidt, laat staan wanneer ze straks wee…..
- BEP voert stembiljet 2025 aan..
- BEP staat op plek 1 op stembiljet; DUS en APP verschijnen n…..
- Waldo Marsono Mingoen..
- Lydia Marilyn Mangoensentono-Lynch..
- BEP trekt nummer 1 bij loting kandidatenlijsten; A20 en NPS…..