De wereldeconomie staat momenteel onder druk, en steeds meer landen grijpen naar heffingen en belastingmaatregelen om hun binnenlandse markten te beschermen. Ook de Verenigde Staten, een van de belangrijkste handelsmachten ter wereld, voert in toenemende mate zogeheten sluipende heffingen in op producten en diensten. Zulke maatregelen kunnen wereldwijd gevolgen hebben en ook Suriname, blijft mogelijk niet buiten schot.
Wat betekent deze ontwikkeling voor onze economie? Gaat het om hogere importkosten, een verslechterende handelspositie of een impact op de koopkracht van de burger?
De redactie heeft getracht hierover contact te leggen met Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), om zijn visie op deze internationale ontwikkeling en de gevolgen voor Suriname te horen. Helaas is het tot op het moment van publicatie niet gelukt hem telefonisch te bereiken.
Toch blijft de centrale vraag overeind: hoe weerbaar is een kleine economie als Suriname tegen sluipende internationale druk?
Steven Debipersad heeft inderdaad soortgelijke opmerkingen gemaakt over de impact van onzekerheid en een criminele invloed op de economie van Suriname. Tijdens een paneldiscussie georganiseerd door de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), benadrukte hij hoe criminaliteit en corruptie de economische stabiliteit beïnvloeden. Hij wees op hogere transactiekosten, verminderde investeringsbereidheid en reputatieschade, als directe gevolgen. Daarnaast heeft hij in andere interviews en evenementen herhaaldelijk gesproken over de fragiele staat van de Surinaamse economie en de noodzaak van transparantie en goed bestuur.
Sluipende heffingen zijn kleine, stapsgewijze verhogingen van importtarieven of andere handelsbarrières die over een langere periode worden doorgevoerd.
Ze vallen vaak minder op dan directe, grote belastingmaatregelen, maar kunnen op termijn, een aanzienlijke impact hebben.
Voor een importafhankelijke economie als die van Suriname betekent dit dat goederen uit het buitenland — van machines en technologie tot voedsel en medicijnen — duurder kunnen worden. Dit verhoogt de kostprijs voor bedrijven én consumenten, waardoor inflatie kan toenemen en de koopkracht verder daalt.
Daarnaast kunnen zulke heffingen leiden tot onzekerheid bij investeerders en handelsrelaties verstoren, zeker als Suriname niet tijdig anticipeert met beleid of alternatieve handelsroutes. In een fragiele economie kan dit zorgen voor druk op de wisselkoersen, begrotingstekorten en uiteindelijk een rem op economische groei.
The post Sluipende US-heffingen en de invloed ervan op Suriname ..
- Twintigjarige aangehouden met cocaïne en marihuana..
- BEP bereidt 51 DNA-kandidaten voor op verkiezingen..
- Politie houdt M.K. aan met 6,2 gram cocaïne..
- Dansdocent Shaneaka Gibbs: ‘Ik ben zelf een smeltkroes net …..
- Louis heeft vast meegekeken..
- ONAFHANKELIJKE VERKIEZINGEN?..
- SDU-voorzitter Celsius Waterberg: ‘Weer spoorwegen in Surin…..
- Bezorgde Amerikaanse senator houdt recordspeech van 25 uur..
- SPB-voorzitter Atompai vraagt betere bescherming politieamb…..
- Nieuwe kansen voor ondernemers met beperkingen..
- Kleine issues bij uitbetaling SRD 800 studententoelage opge…..
- Micro-ondernemers met een beperking ontvangen ondersteuning…..
- NPS maakt inhaalslag door houding huidige regering..
- Beoogde DNA-kandidaten moeten meer doen in belang van volk..
- Tentoonstelling Hedendaagse Surinaamse Kunst..
- ‘Verhalen verklaren de wereld’..
- Ruim 500 personen gevoed door Region One Suriname..
- Amerikaanse tarieven op Chinese schepen bedreigen Guyana’s …..
- Ook vandaag regen en onweer..
- 20-jarige aangehouden voor drugsbezit..
- Man slaat partner na ruzie over vermeende buitenechtelijke …..