Situatie Regionaal Ziekenhuis Wanica zorgwekkend

De medische zorgsector maakt moeilijke tijden door vanwege de verergerde COVID-19-situatie in het land. De aanhoudende coronapandemie legt een enorme druk op de beddencapaciteit en zorgverlening van het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW). Er is door verschillende medici en actoren binnen de zorgsector een zorgwekkend beeld geschetst van de zorginstellingen.
De druk op de medische zorg neemt door de toename van COVID-19-geïnfecteerden enorm toe. Niet alleen de beschikbaarheid van bedden is zorgelijk, maar ook het gedeelte van het personeel in de tweede lijn, dat aan het uitvallen is. RZW-directeur Jason van Genderen, benadrukt dat de situatie in het ziekenhuis gedefinieerd kan worden als zorgwekkend. Hij benadrukt dat het ziekenhuis zijn maximale capaciteit al heeft bereikt. “Er is geen opnamemogelijkheid meer.
“Ziekenhuizen kunnen innovatief zijn om ruimtelijke faciliteiten te creëren, maar qua mankracht schieten we tekort, ook wat betreft apparatuur en andere utiliteiten. Het personeel is moe en uitgeput. Iedereen werkt extra hard, vanaf de organisatie tot de uitvoering. Zij draaien al dubbele shifts, ze zijn ook maar mens. Mensen zitten al tegen een burn-out aan.”
De RZW-directeur roept de samenleving op om zich te houden aan de MoHanA-maatregelen. “We hoeven niet ver te kijken, laten we maar kijken wat er gebeurt in buurland Brazilië. De gemeenschap moet gaan beseffen, dat we de strijd tegen COVID-19 alleen met collectieve bewustzijn kunnen overwinnen. Wij kunnen het niet permitteren als samenleving dat ons zorgsysteem crasht,” accentueert Van Genderen.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald