‘Situatie in zeer cruciale fase’

18/08/2020 17:43 – Van onze redactie
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft dinsdagmiddag onder meer gesproken over de capaciteit van de ziekenhuizen en potentiële uitbreiding. :  
PARAMARIBO – Minister Amar Ramadhin heeft de huidige stand van zaken rond Covid-19 niet verbloemd. Tijdens de persconferentie van het Outbreak Management Control Team dinsdagmiddag in de Congreshal zei hij dat de situatie in een “zeer cruciale fase” is.
Echter, volgens de bewindsman is nog sprake van een “beheersbare situatie”. “Maar als dir zich voortzet, zullen we naar de lockdown moeten gaan”, waarschuwde hij. Vooralsnog in Suriname in elk geval nog niet op het punt dat het zijn positieve personen niet kan monitoren of screenen. Ook Radjesh Orie, epidemioloog en waarnemend directeur van het BOG, zegt dat de situatie nog beheersbaar is, omdat de besmette personen nog kunnen worden getraced en in isolatie kunnen worden geplaatst. Vandaar dat voor Suriname nog steeds code rood gelft en niet code paars.
Hij ging in op de capaciteit van de verschillende ziekenhuizen. Bepaalde instellingen naderen hun maximum, anderzijds wordt er bij een paar gewerkt aan opschaling. Zo heeft het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zijn vijfde etage compleet gereserveerd voor Covid-19, een capaciteit van twintig tot 25 bedden. Nadat vorige week bekend werd dat het aantal IC-bedden landelijk negentien is, is de capaciteit opgeschaald naar 29.
Ook bij isolatiefaciliteiten wordt er gewerkt aan uitbreiding. Residence Inn Hotel (46 plekken) is vol, bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken waren maandag 85 van de 132 plaatsen bezet en bij het Regionaal Ziekenhuis Wanica 45 van de 83. Uitbreiding kan volgens Ramadhin niet zomaar. Een plek moet voldoen aan randvoorwaarden. “Hoewel de mensen niet echt zorg behoeven moet hun toestand werd worden gemonitoord.”
Momenteel worden mogelijkheden bekeken om een tweede tent op te zetten op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica. Eerder werd al een veldhospitaal opgezet met honderd bedden. In overleg met het ministerie van Defensie wordt ook gekeken naar Bosbivak Zanderij. Echter, die plek behoeft renovatie en technische aanpassingen. Indien in orde zou BBZ als isolatiefaciliteit tweehonderd tot 250 personen kunnen herbergen.
Ook aan mankracht is er een dringende behoefte gaf de minister aan. “De mensen die tot nu toe hebben gewerkt zijn moe en vragen om versterking.” Volgens de minister wordt er daarom een beroep gedaan op verpleegassistenten en ziekenzorgpersoneel om zich aan te melden. Ze zullen worden vergoed. Qua beschermingsmiddelen en verbruiksartikelen zit Suriname op “redelijk niveau, maar ook hier kijken we uit naar uitbreiding”. Uit middelen van het vorige noodfonds zijn acht ambulances aangeschaft.
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname