Sinfra Zaandam ‘WOW Women of the Year’

30/12/2020 16:04 – Euritha Tjan A Way

Sinfra Zaandam was genomineerd met Lisa Indar van Trinidad en Tobago en Malaika Maitland van Grenada.  
PARAMARIBO – “Het gaat niet om mij, het gaat om het land. Het is een manier om Suriname op de kaart te zetten”, klonk het dinsdag enigszins verlegen. Sinfra Zaandam was blij verrast met haar nominatie door de organisatie Women in Tourism Caribbean als één van de drie hardst werkende vrouwen in de toerismeindustrie in het Caribisch Gebied. 24 uur verder werd de Surinaamse uitgeroepen tot ‘WOW Women of the Year’.
“Ik had het echt niet verwacht. Toen ik managing director was van de Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata) heb ik de dames van de nieuwe organisatie Women in Tourism Caribbean leren kennen. En eerder dit jaar maakten ze contact met mij en vroegen ze me om mijn verhaal en dat van Suriname. Ze wilden ons land belichten. Ik vond het bijzonder. Ik legde ze wel uit dat ik geen managing director meer ben van de Shata, maar dat ik er wel vanaf de oprichting bij ben geweest en ik ondersteun het concept nog steeds.”
Nadat de organisatie het verhaal van Zaandam had gepost op haar Facebookpagina, hoorde zij een hele tijd niets, om drie dagen geleden te horen dat ze genomineerd is als één van de drie die kans maakt om uitgeroepen te worden tot de WOW Women of the Year. “Het is een hele eer, echt heel bijzonder”, zegt Zaandam, die van 2016 tot 2019 managing director is geweest van de Shata. 
Ze benadrukt dat het feit dat voor het Surinaams verhaal gekozen is bijzonder genoemd mag worden, omdat die keuze is gemaakt terwijl Suriname minder bekend is in het Caribisch Gebied en het land bijna niet gezien wordt als deel daarvan en er toerismegiganten zoals Barbados zijn die buiten de boot zijn gevallen.
Zaandam stond genomineerd samen met Lisa Indar van Trinidad en Tobago en Malaika Maitland van Grenada. Het stemmen geschiedde door de vlag van het land dat de voorkeur heeft te plaatsen in de reacties op de Facebookpagina van Women in Tourism Caribbean. De ‘hardwerkende vrouw’ is zelf geboren op Bonaire, opgegroeid op Sint Maarten en woont nu al elf jaar in Suriname.
“Ik krijg ook veel support van die eilanden en zeker de mensen op Sint Maarten. Ik merk echt dat men op de eilanden saamhorig is, logisch eigenlijk: het is een kleine gemeenschap. Daarnaast veel van Surinamers zelf. We moeten, net als hoe de eilanden dat zien, beseffen dat iedereen een rol heeft in toerisme, zelfs als je vriendelijk bent tegen een toerist, is dat jouw deel geweest. Ik zie ook heel veel andere hardwerkende vrouwen in toerisme in Suriname die allen hun deel doen.”
Zaandam vindt de nominatie ook een fijne opsteker voor de sector te midden van deze coronapandemie. “Ik heb altijd gezegd dat we ons ook meer moeten focussen op de lokale toerist. Nu met corona is dat een kans voor de sector en als de buitenlandse toerist weer komt, dan zijn we zoveel meer gegroeid en halen we er zoveel meer uit”.
Zaandam doet nu veelal consultancy opdrachten om ondernemers te helpen zich op de lokale markt te focussen. “En ik verwacht dat we hierna ook wat meer bekendheid zullen genieten in het Caribisch Gebied. En dat zijn toeristen die wat flexibeler zijn.”
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname