Sinds 2021 heeft de Rekenkamer geen begrotingsrekening of verantwoording van de staat ontvangen. Daar heeft de voorzitter van de Rekenkamer Shaan Bhoendie, president Chan Santokhi op gewezen bij de overhandiging van het Rekenkamerverslag over het dienstjaar 2024. Daarnaast biedt de huidige Wet Rekenkamer, geen mogelijkheid aan de Rekenkamer zelf om documenten te controleren voordat de Centrale Landsaccountantsdienst in beeld komt.
Het rekenkamerverslag behelst de activiteiten van de Rekenkamer, met daarin de bespreking van de interne organisatie en de verschillende onderzoeken die zijn uitgevoerd. De Rekenkamer moet wettelijk uiterlijk den 1e van de maand april het verslag aanbieden aan de president, voorzitters van De Nationale Assemblee en de Staatsraad. Bhoendie heeft in het gesprek met de president aangegeven wat de highlights zijn ten opzichte van de rapportage van het vorig jaar. Hij gaf aan waar zaken verbetert kunnen worden en waar nog extra aandacht aan besteed moet worden. Ook stond hij stil bij de recente activiteiten van de Rekenkamer.
Bhoendie zegt dat het instituut nu volledige mandaat heeft en zelf instaat is omdoelmatigheidsonderzoeken uit te voeren. In december 2024 zijn twee rapportenuitgebracht, die gaan over de exportbevordering naar het Caraïbische gebied enhet bereikbaar en betaalbaar maken van openbaar vervoer. Thans is de Rekenkamer bezig met een onderzoeksproject over gezondheidzorgdie betrekking heeft op de relatie met het Staatsziekenfonds (SZF).
President Santokhi gaf aan dat het verslag in regeringsverband doorgenomen zal worden. Het verslag zal gedeeld worden met alle ministers zodat zij hun commentaar erop kunnen loslaten. Het staatshoofd vroeg aan de Rekenkamerom goed te volgen welke wetten er allemaal goedgekeurd worden in het parlement. “In de afgelopen jaren zijn er door deze regering veel wetten aangeboden en behandeld in DNA. Ze zijn veel als het gaat om hervormingen, zoals de Public Sector Reform en het burgerlijkwetboek. Maar ook als het gaat om parastatale bedrijven. Het regeerbeleid is goedgekeurd om heel wat af te stoten. De wet is aangeboden aan het parlement”, stelde het staatshoofd.
Hij vroeg ook om te kijken naar het proces rond de verkiezingen. “Step by step komen we dichter bij het doel om zaken transparanter te maken binnen de overheid met digitalisering. We moeten af van de bureaucratie, wat veel irritatiecreëert en leidt tot onvriendelijk gedrag en aantasting van je integriteit”, zegt de president.
- Nog heel wat lucht in kostprijsberekening van padie..
- ‘President probeert jongeren om te kopen”, zegt Ingrid Bout…..
- Capaciteitsversterking voor jeugd in Para met ‘Tranga Gi Ta…..
- Ied Ul Fitre: uiting van vrede, respect en solidariteit ..
- Politieke inmenging zichtbaar bij hoofdstembureaus, onaanva…..
- NDP-delegatie bezoekt Boven-Suriname..
- NDP ontdekt vervalste handtekeningen en dubbele kandidaatst…..
- Kritische beschouwing en analyse Marten Schalkwijk..
- SEOB: Staatsschuld stijgt; strengere fiscale discipline nod…..
- PVP uit zware kritiek op Hof van Justitie: “Hof spreekt zic…..
- PRACHTIGE OPKNAP..
- Nieuwe kandidaten Miss Suriname Verkiezing 2025-2026 in jun…..
- Buien op 1 april..
- Ecuadoraanse president op bezoek bij Trump in aanloop naar …..
- 56-jarige overleden na aanrijding Kennedyweg..
- Bangkok: Tekenen van leven in puin ingestorte wolkenkrabber..
- Readytex presenteert ‘The Myth of El Dorado’ project..
- Column: Rode kaart met rood verkiezingspotlood..
- Buschauffeur overleden door verkeersongeval..
- Traditioneel gezag Boven-Suriname ontvangt beschikkingen va…..
- SEOB: Overheidsfinanciën onder druk door dalende inkomsten..