Sinds 2021 heeft de Rekenkamer geen begrotingsrekening of verantwoording van de staat ontvangen. Daar heeft de voorzitter van de Rekenkamer Shaan Bhoendie, president Chan Santokhi op gewezen bij de overhandiging van het Rekenkamerverslag over het dienstjaar 2024. Daarnaast biedt de huidige Wet Rekenkamer, geen mogelijkheid aan de Rekenkamer zelf om documenten te controleren voordat de Centrale Landsaccountantsdienst in beeld komt.
Het rekenkamerverslag behelst de activiteiten van de Rekenkamer, met daarin de bespreking van de interne organisatie en de verschillende onderzoeken die zijn uitgevoerd. De Rekenkamer moet wettelijk uiterlijk den 1e van de maand april het verslag aanbieden aan de president, voorzitters van De Nationale Assemblee en de Staatsraad. Bhoendie heeft in het gesprek met de president aangegeven wat de highlights zijn ten opzichte van de rapportage van het vorig jaar. Hij gaf aan waar zaken verbetert kunnen worden en waar nog extra aandacht aan besteed moet worden. Ook stond hij stil bij de recente activiteiten van de Rekenkamer.
Bhoendie zegt dat het instituut nu volledige mandaat heeft en zelf instaat is omdoelmatigheidsonderzoeken uit te voeren. In december 2024 zijn twee rapportenuitgebracht, die gaan over de exportbevordering naar het Caraïbische gebied enhet bereikbaar en betaalbaar maken van openbaar vervoer. Thans is de Rekenkamer bezig met een onderzoeksproject over gezondheidzorgdie betrekking heeft op de relatie met het Staatsziekenfonds (SZF).
President Santokhi gaf aan dat het verslag in regeringsverband doorgenomen zal worden. Het verslag zal gedeeld worden met alle ministers zodat zij hun commentaar erop kunnen loslaten. Het staatshoofd vroeg aan de Rekenkamerom goed te volgen welke wetten er allemaal goedgekeurd worden in het parlement. “In de afgelopen jaren zijn er door deze regering veel wetten aangeboden en behandeld in DNA. Ze zijn veel als het gaat om hervormingen, zoals de Public Sector Reform en het burgerlijkwetboek. Maar ook als het gaat om parastatale bedrijven. Het regeerbeleid is goedgekeurd om heel wat af te stoten. De wet is aangeboden aan het parlement”, stelde het staatshoofd.
Hij vroeg ook om te kijken naar het proces rond de verkiezingen. “Step by step komen we dichter bij het doel om zaken transparanter te maken binnen de overheid met digitalisering. We moeten af van de bureaucratie, wat veel irritatiecreëert en leidt tot onvriendelijk gedrag en aantasting van je integriteit”, zegt de president.
- SVJ veroordeelt intimidatie en bedreiging journalist door A…..
- Water en Vuur Festival: Educatie en bewustwording klimaatve…..
- SVJ veroordeelt aanval op persvrijheid na ABOP-congres..
- Hoofdredacteur SR Herald doet aangifte tegen DNVer..
- SVJ keurt initimidatie journalist ten strengste af..
- Journalist ernstig bedreigd door groepje ABOP’ers..
- Journalist Thomas geïntimideerd en privacy ernstig geschond…..
- Hoofdredacteur Suriname Herald bedreigd na ABOP-congres..
- Nog geen duidelijkheid over verdere aanpak Esther Stichting..
- BETALINGSNOOD OVERHEID, HOE LANG NOG?..
- HET IS TIJD VOOR NATIONALE EENHEID..
- Red ons onderwijs!..
- Volleybalbond bespreekt traject jeugdselecties met ouders..
- Santokhi trots op vooruitgang VHP..
- Pukusjani wilde op nummer 3 op ABOP-kandidatenlijst geplaat…..
- Visie en plan nodig om economische groei niet (weer) te ver…..
- KTPI waarschuwt achterban voor misleiding door Oesman Wangs…..
- OM eist vrijspraak: onvoldoende bewijs tegen verdachte..
- TRANSPARANTIE GEEN PRIORITEIT REGERING SANTOKHI..
- OPLOPENDE SPANNINGEN TUSSEN GUYANA EN VENEZUELA..
- Nieuwe notaris Baldew: ‘Ik heb eindelijk mijn mijlpaal bere…..