Simons: “Wat deze regering achterlaat, is erger dan wat zij zelf aantrof”

NDP-voorzitter Jennifer Simons heeft tijdens een clustermeeting in De Nieuwe Grond gezegd dat wat de huidige regering achterlaat, erger is dan wat zij zelf aantrof in 2020. “Toen ik in Nederland was, heb ik duidelijk aangegeven: Suriname zit met een ernstig probleem. Deze regering is bezig zaken achter te laten die vele malen erger zijn dan wat zij zelf hebben aangetroffen,” stelde Simons.
De oud-assembleevoorzitter benadrukte dat de NDP zich voorbereidt op deelname aan de komende verkiezingen. “Maar als we meedoen, moeten we ook klaar zijn om het land daadwerkelijk te besturen. En dat zal niet gemakkelijk zijn.”
Volgens Simons schetst president Chan Santokhi, samen met de VHP, een rooskleurig beeld van economische redding, maar dat beeld strookt volgens haar niet met de realiteit. “De cijfers die gepresenteerd worden, zijn niet houdbaar. Onze economen hebben ze geanalyseerd. De internationale reserves die zogenaamd zijn opgebouwd, blijken bij nadere beschouwing niet significant hoger te zijn dan wat de NDP in 2010 had achtergelaten.”
Simons wees verder op de dalende koopkracht van de bevolking. “De inflatie is sinds 2020 enorm gestegen, volgens sommige berekeningen zelfs tot bijna 500 procent. Dat zie je terug in de prijzen van basisgoederen. Brood kost nu SRD 60. Dat is wat inflatie betekent voor de gewone man.”
Ook op het gebied van essentiële diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs is volgens haar sprake van achteruitgang. “Onderwijs is meer dan alleen een schoolgebouw. Kinderen moeten gevoed, opgevoed en onderwezen worden. Als dat niet gebeurt, is onze toekomst als land in gevaar. Wie met onderwijs speelt, speelt met de toekomst van Suriname.”
Simons riep op tot eenheid onder de verschillende bevolkingsgroepen. “We hebben allemaal een andere achtergrond, maar we zijn in de eerste plaats Surinamers. De verdeeldheid tussen etnische groepen moet stoppen. Onafhankelijkheid betekent dat we samen verantwoordelijkheid dragen voor de toekomst.”
Volgens Simons moet Suriname zich meer richten op welzijn en geluk, in plaats van enkel economische cijfers. “Je kunt nog zoveel geld hebben, als je een hartinfarct krijgt, ben je ook nergens. Economische ontwikkeling moet gepaard gaan met menselijk geluk,” besloot zij.