Tijdens de Tak Tangi-herdenking bij NAKS heeft Sherida Mormon een krachtige oproep gedaan aan de Afro-Surinaamse gemeenschap om cultureel erfgoed om te zetten in economische kracht. “Onze geschiedenis is rijk aan kennis en grondstoffen – nu is het tijd om daar kapitaal van te maken,” zei zij in haar toespraak.
Voor de tweede keer trad Mormon op als keynote speaker tijdens het jaarlijkse eerbetoon op 1 juli. In haar toespraak, getiteld “Van erfgoed naar kapitaal: duurzame toename van Afro-Surinaamse participatie in de Surinaamse energietransitie”, legde ze nadruk op het onbenut potentieel van de gemeenschap.
Mormon wees op de traditionele kennis binnen de Afro-Surinaamse gemeenschap, onder andere op het gebied van natuurlijke geneesmiddelen, zalfjes en theesoorten. “Alles groeit hier al. Wat ontbreekt is organisatie, samenwerking en een gedeelde economische visie,” stelde ze.
Volgens Mormon ligt er een kans om cultureel erfgoed niet alleen te behouden, maar ook om te zetten in economische waarde. Ze riep op tot bundeling van krachten om gezamenlijke economische vooruitgang te realiseren.
Slavernij afgeschaft, maar economische strijd niet gestredenDe spreker stond ook stil bij de betekenis van 1 juli, de dag waarop de slavernij in Suriname officieel werd afgeschaft. “De slavernij eindigde, maar er was geen compensatie, geen land, geen scholing. Men liet ons achter met een achterstand. Maar den lei – we zijn nooit gestopt met vechten,” aldus Mormon.
Ze verwees naar de kasgeldsystemen van na de afschaffing, waarmee Afro-Surinamers collectief plantages opkochten. “Onze voorouders waren georganiseerd. Die strijd voor vooruitgang is altijd collectief geweest. De baton is nu aan ons.”
Olie-industrie biedt kansen – maar alleen wie klaar is profiteertMormon benadrukte dat de opkomende olie- en gasindustrie naar schatting 6000 banen zal opleveren, maar waarschuwde dat Afro-Surinamers zonder actie achter zullen blijven. “Als wij ons nu niet organiseren, gaan die kansen aan ons voorbij. De tijd van toekijken is voorbij.”
Ook sectoren als toerisme en de diensteneconomie bieden volgens haar perspectieven, mits de gemeenschap zich actief voorbereidt op de komende ontwikkelingen.
Lessen uit Guyana: “Zijn we voorbereid op snelle bevolkingsgroei?”Ze waarschuwde dat economische groei gepaard zal gaan met een toenemende bevolkingsdruk. “De bevolking groeit nu met 0,6 tot 1 procent, maar dat zal veranderen. Kijk naar Guyana: huizenprijzen zijn daar geëxplodeerd. Wij moeten voorbereid zijn.”
Volgens Mormon moet Suriname zich wapenen tegen toenemende ongelijkheid en migratie door lokale productie te versterken en de eigen marktpositie te verbeteren. “Wij moeten onze plek opeisen – met kennis, met organisatie, met visie. Niet achterblijven, maar vooruitgaan.”
- Asfaltperikelen..
- Certificaat uitgereikt aan 20 leden van de Mobiele Eenheid..
- Achttien jaar wateroverlast – tijd voor echte oplossingen..
- Multidisciplinaire Werkgroep Armoedegrensbepaling pleit voo…..
- Simons sluit VHP definitief uit: ‘Geen onderhandelingen mee…..
- ‘Armoedebestrijding moet gestructureerde aanpak krijg…..
- Braziliaanse bedrijven zien volop kansen in Surinaamse olie…..
- De democratie en haar randvoorwaarden: een fundament voor e…..
- Privébezittingen van Napoleon Bonaparte voor miljoenen onde…..
- Geen middelen voor opstart vervolgopleidingen IOL..
- Santokhi pleegt opnieuw woordbreuk en neemt tóch zitting in…..
- Louis Vismale viert 58ste verjaardag met oproep tot structu…..
- VES: Hervorming gezondheidszorg: Kans op echte verandering …..
- Dorpsgemeenschappen Bataliba-regio dreigen geïsoleerd te ra…..
- Man aangehouden in Albina voor ontvoering en seks met 15-ja…..
- Dasai bezoekt landenpaviljoens op Expo 2025 in Japan..
- Juridische status Production Sharing Contract: hybride mode…..
- Naast het minimumloon is ook de vaststelling van leefbaar l…..
- Dasai bezoekt landenpaviljoens op expo in Japan..
- Boete verhoogd voor niet overgedragen verkochte voertuigen …..
- VHP: Simons weigert dialoog en kiest voor polarisatie in Su…..