Shaquille Bottse herontdekt eigen schilderpassie

01/11/2020 18:03 – Audry Wajwakana

Het schilderij ‘Born in the Tropics’.  
PARAMARIBO – Vanaf zijn kindertijd was het al duidelijk dat Shaquille Bottse (27) goed kon tekenen en schilderen. Vanwege studie, andere interesses en later een drukke baan liet hij zijn creatieve zijde jarenlang aan een kant liggen. Tot enkele maanden geleden toen de partiële lockdown vanwege de Covid-19-pandemie aan de gang was en hij zo zijn schilderpassie weer ontdekte.
“Eenmaal we allemaal thuis zijn met zoveel vrije tijd, waarom die niet creatief invullen”, was zijn opvatting. Met kleurrijke acrylschilderijen en portretten oogst de kunstenaar op social media veel bewondering en krijgt hij aanbiedingen om in opdracht te schilderen.
‘Mother to Us All’ is het eerste schilderij dat Bottse maakte. Hij beeldt een vrouw uit, waaruit de schone pracht van de natuur groeit. Het schilderij deelde hij vervolgens op zijn socialmediapagina waarop hij veel positieve reacties kreeg. “Waarschijnlijk was het die push die ik nodig had om ermee door te gaan. Ik moest gewoon beter mijn tijd indelen en een goede balans vinden om dit te kunnen doen”, concludeert hij.
Het liefst schildert Bottse, die opereert onder de naam SBWorkz, erg kleurrijk en zijn de thema’s Suriname of het milieu. Aan de Ware Tijd toont hij het schilderij ‘Born in the Tropics’ met drie pagegaaien in de natuur. Zijn voorkeur gaat uit naar acrylverf. “Ik heb ontdek dat met deze verf ik mijn eigen kleurcombinaties kan maken en dat zie je in dit schilderwerk”, legt hij uit. De jonge kunstenaar maakt ook portretten en beschildert schoeisel. Via zijn mobiel toont hij de creaties.
Tweelingzus Shanice, die modeontwerpster is, gaf hem de inspiratie om zijn penselen weer op te pakken. Zij is al twee jaar bezig met haar eigen kledinglijn. Bottse denkt dat hij en zijn zus het creatieve talent van hun vader Brayen hebben geërfd.
Dat hij erg trots is op zijn zus, steekt hij niet onder stoelen. Steeds verwijst hij naar haar durf. Dat hij zijn creatieve kant niet eerder tot uiting bracht, schrijft hij toe aan “een beetje onzekerheid”. Maar door steeds ermee bezig te zijn, ontdekte hij ook dat het hem tot rust bracht. “Soms kan je zo een drukke dag achter de rug hebben en wanneer je thuis komt kan alles nog verkeerd gaan, maar als je schildert weet je dat je hierover nog controle hebt. Ik ervaar het als mijn escape van de drukte van het leven.”
Inspiraties voor het schilderen vindt hij overal. “Soms kan ik gewoon een boek lezen of naar een televisieserie kijken en als de ervaring diep is kan het me zodanig prikkelen om het op doek uit te beelden om te kijken wat eruit komt.” Momenteel heeft hij het erg druk met het afronden van de bestellingen. Naast het commerciële probeert hij zijn eigen voorkeuren te schilderen. “In opdracht schilderen is ook een mooie uitdaging, omdat de persoon mij om en bij zijn of haar smaak uitlegt en ik als tussenpersoon verder ermee aan de slag ga.”
Tijdens het schilderproces heeft hij zichzelf aangeleerd om ervan te genieten. “Kunst moet uit jezelf komen. Zonder haast en druk.” Het liefst schildert Bottse ’s avonds. “Ik ben een avondpersoon, zet een muziekje op en ga dan aan de slag. Soms vergeet ik zelfs de tijd en kan ik tot vier uur in de ochtend bezig zijn.” Per dag is hij drie tot vier dagen bezig.
Een grote droom die de artiest graag in vervulling ziet gaan is werken aan een grote muurschilderij, waar andere kunstenaars ook aan deelnemen. “Ik ben een grote fan van Switi Rauw. Toen zij bezig waren kon ik niet, want toen begon ik net aan een nieuwe baan. Het zou mooi zijn als dit weer wordt opgepakt en kale of verveloze muren mooi worden gekleurd.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname